Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Éves összefoglaló: 2008 (időjárás, légköroptika, csillagászat) - Zivatar.hu

Éves összefoglaló: 2008 (időjárás, légköroptika, csillagászat)

Úgy érzem, a 2008-as év nagyon izgalmas volt. Számos olyan jelenséget láttunk, amit korábban sosem, vagy nagyon ritkán. Nagyjából mindent sikerült dokumentálnunk fényképek és hosszabb-rövidebb naplóbejegyzések formájában, még zenés videókat is készítettünk. Most itt az ideje, hogy egy rövid összefoglalást írjak az év lényegesebb eseményeiből, sok-sok képpel illusztrálva.

Először is az év folyamán felkeresett meteorológiai állomások: Baja, Budapest-Lágymányos, Budapest-Pestszentlőrinc (újra), Dobogókő (újra), Nyíregyháza-Napkor, Sopron-Arborétum, Sopron-Kurucdomb, Szentgotthárd-Farkasfa.

2008. január 1: Reggelre hatalmas hó hullott le. Ennek köszönhetően az M3-as autópálya hosszabb szakaszon egysávosként működött.

Havas autópálya

Felmentünk a Mátrába az újévet megünnepelni, ahol hatalmas hó fogadott minket. Nagy élmény volt hosszú idő után az óriási havat taposni, végre egy igazi téli túra! Kékestetőn nagyon hideg volt, és a kinézett geoládákat sem sikerült megtalálnunk, ennek ellenére jól éreztük magunkat.

2008. január 6: Kinéztünk a Börzsönyben egy érdekesnek ígérkező teljesítménytúrát, még a környékbeli rokonokkal is megbeszéltük, hogy találkozunk és forralt borozunk, de reggelre ónos eső esett, olyan jégpáncélt képezve, hogy egész egyszerűen nem voltunk képesek útnak indulni. Így a nap élménye a környék felsózása maradt.

2008. január első fele: Nagyon sok ködös nap volt egyhuzamban, jól néz ki a statisztikámban.

2008. január 19: Mammák januárban! Kicsivel napkelte után utaztam a városban, majd pár percig mammatusokat láttam.

2008. február 1: A Jupiter és a Vénusz bolygók szorosan egymás mellett látszottak, hajnalban, napkelte előtt.

2008. február 14-17: Eltöltöttünk pár napot a Magas-Tátrában, ahol részünk volt a tél minden szépségében. Amikor odamentünk, minden tök csupasz volt, de utána minden nap esett hó, komolyabb mennyiségben. Hófúvást is láttunk, síelgettünk is a szakadó hóban, nekem nagyjából ezek az elvárásaim egy jó téllel szemben.

Hófúvás Szlovákiában

2008. február 22: A tél után jól esett a tavasz; finom esőillat és ideális kirándulóidő. Ekkor már nem volt szükség télikabátra, lehetett polárban sétálgatni. Solymár környékén porviharba futottunk, elég erős szél hordta a homokot az arcunkba.

2008. március 1: Az év első zivatara, borsónál kisebb jég kíséretében. Nem volt nagy extra, de intenzív csapadékhullás kísérte.

2008. március 27: Halokomplexum. Este elmentünk Kistarcsára geoládázni, ahol csodaszép naplementében volt részünk, valamint légköroptikai jelenségeket is láttunk: 22 fokos halot, bal és jobb oldali melléknapot és felső érintő ívet.

Halojelenségek Kistarcsán

2008. április 7: A BKV sztrájk miatt már eláztam, mire beértem az egyetemre, de a java még csak akkor jött. Elég komoly zápor vonult át az egyetem felett, közben teljesen besötétedett, nagyon félelmetes volt az égkép. A végén még hallottunk egy dörgést is, majd gyenge szivárvány alakult ki, nagyon alacsony állásban.

Zivataros égkép az ELTE előtt

2008. április 19: Gyönyörű gomolyfelhőket láttam Balatonakarattyán, és sikerült egy Cu cong - Cb életútját végigfényképezni.

Egy felhő élete

2008. április 21: Az este zivatar érkezett, sikerült életem első villámfotóját megalkotnom. Másnap nagyon büszkén hordoztam körbe az egyetemen, mutogatni.

Villámfénykép

2008. május 14: Hamarabb hazajöhettem az egyetemről, bombariadó miatt. Az Örs vezér téren kezdett esni, majd egyre intenzívebben folytatta, mire hazaértem, nálunk már tele voltak a vízelvezető árkok, és hömpölygött végig a víz az utcákon. Állítólag korábban borsónyi jég is esett.

Megtelt vízelvezető árok

2008. május 20: Miközben az ország másik felén tornádót videóztak, nálunk nem volt semmi. Legalábbis úgy tűnt. Aztán naplementére nagyon szép mammák jöttek létre.

Zivatar után

2008. május 28: Forróság, a mai melegrekord megdőlt. Az új rekord 34 fok, Szegeden mérték.

2008. június 11: Egy legyengült zivatarlánc érte el Budapestet. Csapadékot nem igazán produkált, viszont hatalmas mammatusokat igen. Ezalatt jannesz lenn volt Szegeden, ahol eszméletlen szép villámokat fényképezett:

Villámcsapás

2008. június 20-28: Lenn voltunk Balatonakarattyán, ahol több nap is volt zivatar. Egyszer kimentünk a magaspartra villámokat fényképezni, de nem sikerült. Valamelyik másik éjszaka olyan sűrűn villámlott, hogy gyakorlatilag folyamatos nappali fény látszott.

2008. június 27: Naplementekor alakult ki szivárvány, ami nagyon szép, vörös színű volt. Később zápor érkezett, meg is áztunk.

2008. június 28: Életem első Kelvin-Helmholtz felhője. Legalábbis azt hiszem. Nem igazán volt idő megnézni, mire meg tudtunk állni, addigra már szétesett. Így csak egy nagyon rossz minőségű fényképem van róla, igazából azonosításra nem alkalmas.

2008. július 12-19: Nyaralni voltunk egy hetet. Ebben az volt a különleges, hogy minden egyes nap láttunk mammákat, és komoly zivatarban is volt részünk. Még a sátrat is szakadó esőben, villámok között kellett felállítani.
Valamelyik nap fenn voltunk a Monte Baldon, 1700 méter körül. Azért választottuk ezt a célpontot, mert rossz időt vártunk. Ahogy odafenn nézelődtünk és sétálgattunk, egyre jobban dörgött, a felhők ott kavarogtak előttünk, és egyszer csak elnyeltek minket. Sűrű köd lett, erős szél vitt mindent, amit csak bírt, aztán egyszer csak elmúlt. Ott álltunk a ködben, és fényképeztünk, videóztunk. Mindenki más meg menekült. Amikor már a felvonó épületében várakoztunk, jégeső kezdődött. Nagy hangja volt a műanyag épület tetején, de a jégszemek sem voltak kicsik.

Zivatarfelhő belseje

2008. augusztus 1: Lelkesen készültünk a részleges napfogyatkozásra, de mivel felhős volt az ég, elég vacak minőségű fényképeket tudtunk csak készíteni.

2008. augusztus 14-15: Fényképeztünk holdfogyatkozást, tornádóra hasonlító hatalmas fractust (ez utóbbi megsemmisült, amikor az új memóriakártyám felmondta a szolgálatot) és villámokat.

Villámfotó

2008. augusztus 23: a webkamerám villámokat fotózott, a közreműködésem nélkül. Azért örültem neki :-)

2008. augusztus 28: Jannesz ekkoriban még a Naplás-tó felé járt reggelente munkába, és nagyon szép ködös fényképeket hozott haza.

Ködös reggel, Naplás-tó

2008. szeptember 8: Az a ritka eset fordult elő, amikor reggel zivatarra, dörgésekre lehet ébredni. Nem volt erős, de akkor is ritkaság.

2008. szeptember 20: Teljesítménytúrára mentünk, miközben szinte már félelmetes felhőképet figyelhettünk meg. Nagyon alacsony volt a felhőalap, szinte a talajt súrolták a gomolyok. A túra során teljesen széjjelfagytam, olyan erős szél fújt.

Földet súroló felhők

2008. október 6: Az egyetemen látványos lencsefelhők voltak, majd amikor hazaértem, jött a döbbenet: a webkamerám egy Kelvin-Helmholtz instabilitásról készített egy egész sorozat képet! Ez aztán a ritkaság! Azóta legalább négyszer láttam KH-t…

Kelvin-Helmholtz felhő

2008. október 17: Sikerült az előző napi első megfigyelés után egy Iridium távközlési műholdat lefényképezni. Nagyjából tényleg ott van és akkor, amikorra mondják, és nagyon szépen mutat a képeken.

2008. október 21: Életem első zenit körüli íve! Ez is egy légköroptikai jelenség, méghozzá az egyik legszebb. A másik kedvencem a melléknap-ív, ezt pedig Jani webkamerája örökítette meg.

Zenit körüli ív (CZA)

2008. október 30: Baján jártunk, ahol kisebb zivatarokat éltünk át, félelmetes felhőképek mellett. Ezalatt Budapest alatt elment egy szupercella, ami a bánkúti pusztítást okozta. Ha be lett volna kapcsolva a webkamerám…

2008. november 16: Lenn voltunk a Balaton mellett, és reggelre deres volt minden.

2008. november 22-23: Hózáporok Budán. Sok szép kép készült és egy videó. Olyan volt az egész nap, mint a mesében. Folyton csak esett!

2008. november 24: Jannesz nagyon szép krepuszkuláris sugarakat fényképezett.

Lángoló napkelte

2008. november vége: Még többször is havazott, időnként elég intenzíven. Egy napnál tovább nem maradt meg.

2008. december 1: Jupiter, Vénusz és Hold együttállása. Nem láttuk, mert éppen zivatar(!) volt, így csak a webkamera homályos felvételeire hagyatkozhatunk.

2008. december 9: Ismét ritka halojelenségeket láttam. Felső érintőt nagyjából egy órán keresztül, illetve később naposzlopot is.

Naposzlop, felső érintő

2008. december 12. Éjfélkor kimentünk, mert azt írták, holdhalo van a környéken. Ha 22 fokosat nem is láttunk, de holdkoszorút igen. Fényképezgettük is, vegyes eredménnyel.

2008. december 13. Végigautóztuk Ausztriát, rengeteg lencsefelhőt láttunk, némelyik irizált is. Bad Gasteinben körülbelül 30 centi friss hó fogadott minket, ami másnapra a főn hatására nagyjából el is olvadt.

2008. december 16: Látványos Kelvin-Helmholtzokat láttunk sorozatban, erre vártam az egész telelés alatt! A fényképek elég életlenek lettek, nem nagyon akart a gép rájuk fókuszálni.

Köd a hegyen

2008. december 24: Éjszaka hózáporok vonultak át rajtunk, másnapra 1 centis összefüggő hótakaró alakult ki.

2008. december 29: Az egész városban hatalmas köd, később azért felszakadozott. Törökvészen zúzmarásodás volt megfigyelhető, Újpesten hószállingózás.

2008. december 30: Most már tényleg kialakult a város felett a hidegpárna, ezzel együtt megnövekedett a szálló por koncentrációja is.

2008. december 31: Ez már a klasszikus inverziós-hidegpárnás helyzet, egyébként napközben hosszasan hullott a szemcsés hó.

Összegezve a 2008-as évet elmondhatjuk, hogy még nem láttunk soha ennyi érdekes, különleges időjárási és légköroptikai jelenséget, eseményt. A miért-et nem tudjuk, talán a szokásosnál nagyobb “odafigyelésünk az égboltra” az oka, mindenesetre reméljük, hogy az elkövetkező év során legalább ennyit, vagy még többet láthatunk, fotózhatunk és a jövő év végi értékelésünk a mostani, rövidnek éppen nem nevezhető, cikkünknél is hosszabbra sikerül.

Kívánunk mindenkinek boldog, hasonló élményekben gazdag új évet!

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2008-12-31

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

 • Jó kis összefoglaló. Szerintem a december 12-ei halót én is láttam, sőt tuti, akkor jöttem haza a szokásos pénteki felsőgödi edzésről (tehát az időpont háromnegyed 11 körül lehetett), és az utcán végig lámpafény mellett is beégett a retinámba a 22°-os teljes halo. Gyönyörű volt, de lusta voltam otthon kimenni és lefotózni. Brutális irizálást pedig tavasszal láttam amikor busszal mentem haza reggel Piszkéstetőről. Ahonnan egyébként az év folyamán fotóztam még villámot, emeletes lencsefelhőt, meg NLC-t is… :) A Napfogyatkozást Ausztriából egy szurdokból néztük: http://www.flickr.com/photos/papics/2744283801/in/set-72157606610908478/

 • Köszi, szerintem inkább hosszú lett mint jó :-) A holdhalot csak azért láttam, mert írták a fórumba, hogy van, különben nem mentem volna ki a hidegbe :-D Az NLC fotót annak idején láttam, látványos volt. A napfogyatkozás innen sajnos elég vacak volt, alig kivehető a képeken.

 • Érdeklődni szeretnék, hogy honnan tudnék 2008, December 29-ére "pontos" leigazolható időjárás jelentést a szegedi időjárásról? Nagyon fontos lenne, köszönöm!

 • Az ogimet.com archívumában megtalálhatóak az aznapi hivatalos jelentések szinoptikus távirat formájában. Melyiket írjam át emberi nyelvre? (Az időpontok UTC-ben értendők.)

  ################################################################################
  # SYNOPS from 12982, Szeged (Hungary) | 46-15N | 020-06E | 82 m
  ################################################################################
  200812292300 AAXX 29231 12982 41356 81701 11049 21070 30320 40429 51010 70222 886//
  333 88706 555 10085=
  200812292200 AAXX 29221 12982 41356 82102 11049 21069 30317 40426 51011 72272 886//
  333 88706 555 10086=
  200812292100 AAXX 29211 12982 41356 82402 11050 21070 30314 40423 53011 77772 886//
  333 88706=
  200812292000 AAXX 29201 12982 41356 80000 11050 21068 30310 40419 52011 70122 886//
  333 88708 555 10087=
  200812291900 AAXX 29191 12982 41356 80301 11052 21070 30306 40415 52010 70222 886//
  333 88706 555 10087=
  200812291800 AAXX 29181 12982 31356 80701 11054 21072 30303 40412 53010 70272 886//
  333 11054 43001 88706=
  200812291700 AAXX 29171 12982 41345 80502 11058 21072 30299 40408 53007 71022 886//
  333 88706 555 10090=
  200812291600 AAXX 29161 12982 41345 80402 11060 21074 30296 40405 52008 72222 886//
  333 88706 555 10090=
  200812291500 AAXX 29151 12982 41345 80202 11060 21074 30293 40402 52005 77772 886//
  333 88706=
  200812291400 AAXX 29141 12982 41335 80202 11062 21076 30292 40401 53002 72272 886//
  333 88706 555 10090=
  200812291300 AAXX 29131 12982 41325 83602 11063 21077 30288 40397 57002 77772 886//
  333 88706 555 10090=
  200812291200 AAXX 29121 12982 31330 83503 11064 21078 30288 40397 50002 72272 886//
  333 88706=
  200812291100 AAXX 29111 12982 41335 80301 11068 21083 30290 40399 51010 77777 886//
  333 88706 555 10089 /7718=
  200812291000 AAXX 29101 12982 41330 80302 11067 21082 30290 40399 52012 77777 886//
  333 88706 555 10089=
  200812290900 AAXX 29091 12982 41222 80301 11070 21085 30286 40395 53010 77772 886//
  333 88706=
  200812290800 AAXX 29081 12982 41216 80401 11069 21084 30280 40389 51007 77772 886//
  333 88705 555 10089=
  200812290700 AAXX 29071 12982 41214 83601 11071 21086 30278 40387 52005 71022 886//
  333 88703 555 10089=
  200812290600 AAXX 29061 12982 31211 80501 11070 21085 30276 40385 52006 72872 886//
  333 21075 43001 55000 88703=
  200812290500 AAXX 29051 12982 41212 80101 11073 21088 30273 40382 57002 72272 886//
  333 88704 555 10089=
  200812290400 AAXX 29041 12982 41214 83302 11072 21087 30273 40382 54000 77722 886//
  333 88705 555 10089 /7705=
  200812290300 AAXX 29031 12982 41330 80101 11069 21084 30270 40379 58001 71022 886//
  333 88706=
  200812290200 AAXX 29021 12982 41330 83503 11069 21084 30275 40384 53003 71022 886//
  333 88706 555 10089=
  200812290100 AAXX 29011 12982 41340 83203 11065 21079 30273 40382 52004 71022 886//
  333 88706 555 10090=
  200812290000 AAXX 29001 12982 31340 83602 11062 21076 30271 40380 52002 71022 886//
  333 88706=

eXTReMe Tracker