Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Zajlik a Duna - Zivatar.hu

2009-01-09. Zajlik a Duna

A tegnapi egész napos, hidegfront utáni tiszta idő után hideg reggelre ébredtünk. Az ország területén átlagosan -10 - -15°C-ig hűlt le a levegő, de az Északi-középhegység völgyeiben mértek -20°C-hoz közeli hőmérsékleti értékeket is. A hivatalos mérések alapján a leghidegebb Szécsényben volt, itt -21,1°C-ot mért az OMSZ mérőállomása.

Reggel amikor felébredtünk, már megvolt az idei tél első zord napja. Zord napnak hívjuk a statisztikában azt, amikor a minimumhőmérséklet eléri a -10°C-ot, vagy az alá csökken. Mikor elindultam az egyetemről, már -11,1°C-ot mutatott a műszer, később ez maradt a minimum.

Lelo reggel Esztergomba ment, és közben néha mérte a hőmérsékletet:

Budapest 07:00 -11°C
Pomáz 07:15 -13°C
Dobogókő 07:40 -9°C
Esztergom 08:00 -12°C

Érdekes, hogy a mérései alapján Dobogókőn volt a legenyhébb az idő. Ugyanezt támasztják egyébként alá az OMSZ reggeli mérései is (leghidegebb Szécsényben, legenyhébb Kékestetőn).

A leghidegebb nem hivatalos mérési eredmény pedig a MetNet néhány tagja által végrehajtott mérési expedíción született, a Bükk-fennsíkon. Itt -28°C-os hőmérsékletet is mértek.

Jannesz reggel Káposztásmegyer és Újpest térségében ködfoltokat látott. Az egyetem környékén pedig minden tiszta deres volt.

Az elmúlt néhány, nagyon hideg napnak köszönhetően a Duna már zajlik, kis jégtáblák úsznak a felszínén. A Margit-hídnál leszálltam a villamosról lefényképezni, elég látványos.

Zajlik a Duna

Feltöltöttük Jani régi képeit is:

Zajló Duna a Parlamentnél

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-01-09

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Örömmel látom, hogy végre megindult a jégzajlás a Dunán. Az elmúlt két télen ez elmaradt. Úgy tűnik csak egy igazi kemény éjjeli fagy hiányzott hozzá.

eXTReMe Tracker