Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Bia 25 (2007) túrabeszámoló - Zivatar.hu

Bia 25 (2007) túrabeszámoló

A Déliből indultunk reggel vonattal, majd viszonylag hamar Biatorbágyra értünk, ahol látszott, hogy többen megyünk a vonattól a túra rajtja felé. Néhány perc gyaloglás után elértük a rajt helyszínét, a biatorbágyi viaudktot. Magát a viaduktot újjáépítették Matuska Szilveszter merénylete után, ennek ellenére már rég megszűnt a forgalom rajta, a vonatok már más nyomvonalon járnak.

 Viadukt A viadukt távolról

Amikor odaértünk megdöbbentünk a hatalmas tömeg láttán, akik arra vártak, hogy ezen a teljesítménytúrán elindulhassanak. Szerencsére annyit nem kellett ácsorognunk, mint amekkora a sor volt, viszonylag könnyen ment a rajtoltatás, hamar sorra kerültünk, és indulhattunk a számunkra eddig teljesen ismeretlen terepen. Indulás után egy elkerített területet kellett kerülnie a turistaútnak, majd ráfordultunk az első emelkedőre, ami első ránézésre meglehetősen ijesztőnek tűnt: hosszú, meredek egyenes út. Leküzdöttük, aztán már fenn is voltunk az első ellenörző pontnál, a Kő-orron.

Kő-orr Meredek emelkedő

Innen gyönyörű kilátás nyílt, többen ki is használták a lehetőséget egy kis pihenésre, szépen lehetett látni Biatorbágyot a viadukttal. A pont után meredek lejtő, majd újbóli meredek emelkedő, de ennek kb. a felénél balra elfordult a jelzés, és egy könnyített, kevésbé meredek úton vitt fel. Ezután haladtunk tovább Érd, Sóskút irányába. Egy helyen látszottak Budaörs hegyei a Törökugratóval, maj újabb hosszú, meredek, egyenes emelkedő után végre felértünk a dobogó-hegyi ellenörző ponthoz. Innen jó darabig nem kellett felfelé mennünk.

Virágzó fa Sóskúti mészkőbánya

Sóskút előtt csupasz, fátlan, de bokros területeken vezetett az út, láttunk egy gyönyörűen virágzó fát, elmentünk a sóskúti mészkőbánya mellett, majd beértünk a Sóskút-Dél-re keresztelt ellenőrző ponthoz. Itt sajnos éppen elfogyott az ellátmány, de jelezték, hogy már elmentek utánpótlásért, így kihasználtuk az alkalmat és pihentünk egyet. Megérte várni, mert 0,5 literes jóféle teát és egy komplett csomag csokis v. vaníliás kekszet kaptunk. Ilyen jellegű ellátással még nem nagyon találkoztunk teljesítmény túrákon (inkább egy-egy pohár ital, egy-egy darab sütemény/keksz/csoki szokott lenni).

Sóskút Kálvária

Az E.P. után átsétáltunk Sóskúton, majd felkapaszkodtunk a már jó ideje látótávolságban lévő Kálvária-dombra. Ezelőtt sosem jártam errefelé nagyon tetszett az itteni táj, a vad mészköves sziklaalakzatokkal. A dombról is szép kilátás nyílt mindenfelé. Pecsételés után lerobogtunk észak felé a meredek lejtőn, lent birkák legelésztek, hosszas, nagyjából szintben haladó út után érkeztünk a Biai-tó mellé, majd nem sokkal később jobbra fordulva átmentünk egy rozoga hídon, valamint a Biatorbágy Sóskút közötti műúton.

 Régi autó Régi autó

Az út másik oldalán az erdészháznál egy rossz állapotban lévő veteránautó gyűjteményt csodálhattunk meg, aztán innét kezdődött az emelkedő a Nyakas-kőhöz. A Nyakas-kőnél ismét megdöbbentett, hogy micsoda természeti csodákat lehet még találni Magyarországon, ráadásul itt, Budapesttől nem messze. A Nyakas-kő, meg a mellette lévő sziklapárkány lenyűgöző látványt nyújtott a kora délutáni napsütésben.

  Nyakas-kő Nyakas-kő

Felmásztunk a sziklapárkányra, majd annak a tetején haladt tovább utunk, felértünk a hétvégi házak közé, majd ismét az erdőbe érve hamarosan, egy meredek, saras lejtőt leküzdve, a Szily-kápolna ellenőrző pontjánál találtuk magunkat. A pecsételés után mentünk tovább lefelé, nemsokára következett a lőtér ellenőrző pontja, utána Bia szélére érve az út a focipálya és a lelátó között vitt, onnan némi aszfaltos gyaloglás és a viadukt lábainak érintése után "bevágtattunk" a célba 6:04-es idővel.

A célban

Itt egy félórás pihenő után indultunk az állomásra, hogy az aktuális vonattal visszamenjünk a Délibe. Az állomásra menet néhány helyi gyerek szórakoztatott "rémtörténetekkel", de a vonaton már nem velünk utaztak. Fél óra alatt beértünk.

Képek a túráról

Szerző: jannesz
Létrehozás: 2008-03-09

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker