Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Canon webkamera üzemeltetése saját szerveren 1. - Zivatar.hu

Canon webkamera üzemeltetése saját szerveren 1.

Ha az ember igazán jó minőségű webkamera-képet szeretne közvetíteni, előbb-utóbb eljut a Canon fényképezőkig, amik közül a régi modellek (A40, A60, A80, A85, stb) támogatják ezt a funkciót. Ezek viszont nem hajlandóak a hagyományos webkamerákhoz való szoftverekkel működni, így kicsit problémás az üzemeltetésük.

Mi a (ma már önállóan nem létező) Viharvadász oldalon kezdtük a webkamerák üzemeltetését, ahonnan le lehetett tölteni hozzájuk egy relatíve használható szoftvert. A fő problémánk a webkameravezérlő szoftver instabilitása volt. Ha elmentem otthonról, két-három nap után már tele volt a képernyő hibaüzenettel, és kellően macerás volt a program kezelése ahhoz, hogy telefonon újraindíttatni a családtagokkal csak körülbelül negyed óra alatt lehetett.

Mára áttértünk a PSRemote + WeatherDisplay programok kombinációjára, amivel egy hétig simán fut a rendszer, most inkább a merevlemez kapacitása szabja meg a kamera élettartamát. Ebben a kétrészes cikkben a két program  beállításait nézem végig, amik a webkamera-kép elkészítéséhez és publikálásához szükségesek.

A PSRemote telepítése értelemszerű, ha rácsatlakoztatjuk a számítógépre a fényképezőt, képes többféle méretben és minőségben fényképeket készíteni, akár automata, akár manuális üzemmódban.

PSRemote kezelőfelület

A fényképeket viszont dátum szerint rendezett mappákban, sorszámozva rögzíti, így nem lehet egyszerűen feltölteni az internetre. Ahhoz, hogy automatikusan fel tudjuk tölteni, valami állandó helyre és elnevezésre lenne szükségünk. A File > Setup Image Editor menüpontban be tudunk állítani külső feldolgozó programot.

PSRemote kezelőfelület PSRemote kezelőfelület

Kaptunk egy ismerőstől egy .vbs kiterjesztésű scriptet, ami ezt majdnem tudta. Kicsit átalakítottuk, így most már a célnak megfelelően működik. Az Editor Setup ablakban kell ennek a helyét megadni, a fenti két print screenen látható módon. Itt például a következő:

C:\WINDOWS\system32\wscript.exe //B //T:20 //nologo "d:\Dokumentumok\webkamera\psremote2.vbs"

Arra kell  még figyelni, hogy írási jogot adjunk a célmappának, különben nem tudja a scriptünk felülírni a webkamera-képet, és akkor csak egyszer készül el, de többé nem frissül.

A .vbs script tartalmát másoljuk be egy üres .txt file-ba, majd nevezzük át a file kiterjesztését!

Option Explicit
Dim System, Parameter, Image
Set System = WScript.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set Parameter = WScript.Arguments
If Parameter.Count < 1 Then WScript.Quit(1)
If Not System.FileExists(Parameter(0)) Then WScript.Quit(1)
Set Image = System.GetFile(Parameter(0))
Image.Copy("c:\PSRemote\last\utolso.jpg")
Set System = Nothing

Így a "c:\PSRemote\last\utolso.jpg" helyre kerül mindig az éppen aktuális utolsó kép, de csak másolatként, így a képek bármelyike visszanézhető, archiválható. Ezt a helyet pedig megadva egy olyan programnak, ami képes automatikusan feltölteni a szerverünkre, már készen is vagyunk.

Mi erre a célra a WeatherDisplay nevű programot használjuk, ami ezen kívül még feliratozza a képünket, és az aktuális időjárási adatokat is rá tudja írni, ha van rácsatlakoztatva megfelelő időjárás állomás. Erről bővebben a cikkünk második részében fogunk írni.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-05-31

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Leírást átolvastam, feltúrtam, stb. A gondom a .vbs script-el van. Elmondom hogyan csináltam.

    Adott egy vinyó, 160Gb, 70Gb windows, maradék &#8222;D&#8221; meghajtó. Utóbbira szeretném majd a fényképező által készített képeket menteni. Ezt ugye be lehet állítani a programba, hova mentse a képeket. Esetemben: &#8222;D:\CanA20\program által létrehozott mappa&#8221;
    Ebbe szépen mentésre kerülnek a képek (1024x768)
    Script. Leírásban benne a script tartalma, amit bemásoltam egy .txt fájlba majd ezt a fájlt átneveztem wscript.vbs-re. Ezt a fájlt a &#8222;D&#8222; meghajtóra tettem és értelem szerűen átírtam az &#8222;Image.Copy("c:\PSRemote\last\utolso.jpg")&#8221; részt &#8222;Image.Copy("D:\CanA20\last\utolso.jpg")&#8221;-ra. A wscript.vbs fájlt betallózom a fényképező szoftverének File > Setup Image Editor részébe, ahogy le van írva. Majd elindítom a Time Lapse opciót, ami a kép mentése után, egy hibaablakot dob a Scriptre vonatkozóan.

  • Mi a hibaüzenet?

  • Hibaüzenet már nincs, de az &#8222;utolso.jpg&#8221; fájl nem jön létre adott mappában.

  • Megoldódott, köszönöm!

eXTReMe Tracker