Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Canon webkamera üzemeltetése saját szerveren 2. - Zivatar.hu

Canon webkamera üzemeltetése saját szerveren 2.

Az előző cikkünkben eljutottunk odáig, hogy a Canon fényképezőgép elkészíti a képet, majd egy script segítségével készít ebből egy másolatot, és azt az általunk megadott néven elmenti az általunk megadott könyvtárba (jelen esetben ez: "C:\PSRemote\last\utolso.jpg").

Most kell nekünk egy program, amely adott időközönként a fenti file-t feltölti egy általunk megadott honlapra. Erre a feladatra a Weather Display nevű programot használjuk.

Előre bocsátom, hogy valószínűleg bennem van a hiba, de számomra a Weather Display (a továbbiakban csak szimplán WD) kezelése annyira bonyolult, hogy az esetek többségében magam sem tudom, hogy amit változtatok a beállításokban, az a közeljövőben milyen eredményt hoz majd. Azért igyekszem leírni azt, amit nem tudok, úgy, mintha tudnám. Ha tehát valaki azt látja, hogy a leírásban itt-ott szép kövér baromságok szúrják a szemét, akkor kérem, hogy valamilyen úton-módon (komment a leírás alján, hozzászólás a megfelelő fórumban, e-mail a szerkesztőnek, fizetett hirdetés valamelyik napilapban stb.) jelezze azt felénk, és segítsen bennünket a helyes megoldás megismerésében. Ezt előre is köszönjük!

Tehát indítsuk el a WD nekünk meglévő verzióját! Megjelenik egy ablak mindenféle számokkal, meg egy üres grafikonhellyel (amennyiben valamilyen arra alkalmas időjárás-állomás van csatlakoztatva a számítógépünkre, akkor optimális esetben annak adatait, valamint egy azokból készült grafikont láthatunk. Ez lenne a WD alapképernyője. Ennek tetején egy menüsor található, amelyen a Control Panel feliratra kattintva a következő képet láthatjuk:

Weather Display Control Panel

Ez lenne a Control Panel, ahol különböző színes ikonok próbálják felizgatni a fantáziánkat, de mi koncentráljunk ezek közül arra, amelyik szürke és fekete, valamint a jobb felső sarokban találjuk Web Cam felirattal. Kezdjünk itt!

Ha minden jól megy, kattintás után ez a képernyő fogad minket:

Weather Display: Webcam

Itt még egy kattintásra van szükség, mégpedig a jobb oldal felső részén található OK gomb alatti második szürke gombra, amelynek felirata: "Setup image settings for other web cam capture software image".

Ekkor jutunk a webkamera képünk további feldolgozását lehetővé tevő menübe, amely így néz ki:

Weather Display: Webkamera képének beállításai

Akkor haladjunk sorban a bal felső sarokból indulva.

Itt találhatunk egy csoportban négy különböző pipálásra lehetőséget adó opciót, amiket bepipálva a következő extrákat tudjuk elérni a webkamera által közvetített képen:

- Show a time stamp: dátum és idő megjelenítése a képen (a feltöltés pillanatára vonatkoztatva);

- Show wind info as well: az aktuális szélre vonatkozó információkat is megjeleníthetjük;

- Show temperature as well: ez pedig a hőmérséklet megjelenítésének lehetősége;

- Shadow: árnyék (valószínűleg itt az információk megjelenítéséhez lehet árnyékhatást rendelni);

Következő sorokban egy újabb pipa lehetőség, egy szövegdoboz valamint egy gomb található:

- Show a label: kerüljön egy felirat a képre (ez nekem nem nagyon működött, ellenben az ablak jobb felső sarkában van egy hasonló funkciót megtestesítő részleg, azt tudtam használni, de erről majd később...);

- Szövegdoboz: feltételezem, ez az előbbi pipához tartozik, és itt adhatjuk meg, hogy mi legyen a képre kerülő felirat;

- "Set the Font/Colour" feliratú gomb: az előbbi pipákkal életre keltett feliratozások betűtípusának és színének beállítása;

Az ez alatt lévő hat sorban állíthatjuk be, hogy a képen hol legyen a felirat, mennyi legyen a távolság a felirat, illetve az állomásból nyert adatok között, valamint a kép méreteit (itt még nem tiszta nekem a két megadható méret közötti különbség).

Az alatta lévő gombbal megadhatjuk, hogy a WD hova készítse el a kész webkamera képet, gif formátumban.

A továbbiakban egy kapcsolóval állíthatjuk, hogy készüljön-e file, vagy sem (ez nem tudom, miért szükséges), valamint készíthetünk egy teszt képet, hogy lássuk beállításaink eredményét.

A következő sorokban pipálhatunk egyet, ha akarunk jpg kiterjesztésű képet is, beállíthatjuk ennek mentési helyét, valamint kipipálhatjuk, hogy ezt a feliratozott képet mindig töltsük-e fel az ftp szerverünkre (a honlapunkra). Bepipálhatjuk, hogy a jpg kiterjesztésű file-t is töltse fel, illetve kijelölhetjük azt a file-t, amit fel akarunk tölteni (azért nem ilyen egyszerű a dolog, még több helyen meg kell erősítenünk majd, hogy tényleg fel akarjuk tölteni a webkamera képeit).

Akkor most menjünk vissza fel középre, ahol láthatunk egy ilyen sort: "Image capture frequency to file" és választhatunk különböző perc és óra intervallumok közül. Tehát ez azt jelentheti, hogy milyen gyakran kérünk feliratozott képet az elkészült webkamera képünkből.

Nos emellett a hasáb mellett találunk egy olyan furmányos dolgot, hogy azt mondja: "Custom tag labels". Ez a nevéből ítélve szintén valamiféle képfeliratozási lehetőség ígéretét hordozza magában, igen ám, de itt a custom szó valami extra dologra enged következtetni. Tehát beállíthatju a szöveget, amit a képre akarunk nyomatni, beállíthatjuk a pozícióját (x, y koordináta), beállíthatjuk a betűtípust és annak színét, valamint bepipálhatjuk, hogy látható legyen-e, és kapjon-e árnyékot. Itt akár hét különböző feliratot is felrakhatunk a képünkre, ha úgy gondoljuk, a webkameránkon látható táj annyira ronda, hogy jobb eltakarni különböző szövegekkel. És akkor itt az alján van az, amiben ez a feliratunk különbözhet a korábban említett (bal felső sarok) alap felirattól, hogy megad nekünk a WD egy példát: %temp% (ahogy a sajáttemplate.txt-ben találjuk). Tehát, ha jól sejtem, ide bármilyen változó időjárási adatot feliratozhatunk, ami megtalálható a sajáttemplate.txt-ben, és százalékok közé téve ide beírjuk. Na mi ezt még nem próbáltuk, úgyhogy csak sejtjük a működési elvét.

Alatta még egy kis rizsa a mértékegységekről, valamint egy BNK. Tehát egy bazi nagy kapcsoló(ami itt konkrétan éppen nem olyan nagy, de tudjuk, hogy miről van szó), amivel a WD-ben elég gyakran találkozhatunk. Ezzel a kapcsolóval bekapcsolhatjuk a fent megadott "custom" felirat(ok) frissítését.

Továbbmenve alatta találunk egy értelemszerű Save (Mentés) gombot, egy Ok gombot, amivel beállításainkat mentve kiléphetünk e menüből, valamint egy Cancel gombot, amivel mentés nélkül távozhatunk innen.

De mielőtt még ezt tennénk, menjünk vissza a képernyő kicsit alsó részére, ahol jobb oldalon van egy olyan lehetőségünk, hogy az elkészült képből készített jpg változat minőségét tudjuk csökkenteni (mondjuk, ha nem akarunk feleslegesen nagy fileméretű képeket feltölteni, itt kísérletezhetünk (JPG quality, százalékban állítható).

És akkor még alatta egy fontos pipálóhely, amit ne felejtsünk ki! (ez a virággal illusztrált doboz mellett jobbra található, de ahhoz semmi köze)

A felirat érdekes: "Use alternative image method (recommended) - (file image size set by image size setting)", ami szabad fordításban kb. annyit tesz, hogy Alternatív kép módszer használata (ajánlott) - (a file képmérete a képméret beállítása szerint lesz beállítva). Hoppá, erre azért nem számítottunk, hogy még azt is be kell állítanunk, hogy amit beállítottunk, az legyen a beállításunk. És mindennek Alternatív kép módszer a neve. Ejha!

És akkor még egy pipálási lehetőség az ablak alján: Mutasson árnyékot a szövegen, vagy nem. Mintha már lett volna árnyék pipálási lehetőség a korábbiakban kétszer is. Na mindegy, ez biztos valami más, mint eddig.

Ez lett volna a webkamera beállításána az almenüje, ha úgy érezzük, minden oké, akkor kattintsunk a Save, majd az Ok gombra (biztos, ami biztos) és lelkileg készüljünk fel egy újabb beállítós ablak megnyitására.

Folyt. köv. :-)

 

Szerző: jannesz
Létrehozás: 2009-06-02

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Hú, te, ez aztán hosszúra sikerült :-)

eXTReMe Tracker