Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Debrecen, egyetemi városklíma-állomás - Zivatar.hu

Debrecen, egyetemi városklíma-állomás

Meglátogattuk a debreceni egyetem saját klímaállomását, a fényképek itt találhatóak: Debrecen, egyetemi meteorológiai állomás.

Az egyetem főépülete Fuess-féle szélíró

Az állomás a Debreceni Egyetem területén található, északról a Nagyerdő, délről panelházak határolják.

Megközelítése, fekvése:

A debreceni egyetemi meteorológiai állomás és obszervatórium ma is működő épület és műszeregyüttese az egyetem sportpályáinak Dóczi utca felé eső végében található.

Története:

Debrecen városában már a XIX. században elkezdték rendszeresen megfigyelni, mérni az egyes időjárási jelenségeket, adatokat. 1868 óta működik Debrecen-Pallagon a meteorológiai obszervatórium, ami biztosította a XX. század első harmadáig a városban a folyamatos mérési adatokat, melyek a meteorológiai kutatások és az időjárás előrejelzésének alapjául szolgáltak.

Ombrográf Csapadékmérő Régi automata csapadékmérő

Oktatási célból itt rengeteg izgalmas, egzotikus műszert tartanak. Ezek például különböző csapadékmérők

1928-ban Berényi Dénes, éghajlatkutató a Tiszántúl területén agrometeorológiai hálózatot hozott létre, amely a II. világháborúig működött, és amely a hazai agrárgazdaság jelentős támasza volt.

Ebben az évben építették meg Berényi vezetésével az egyetem területén a meteorológiai állomást, amely hamarosan obszervatóriummá fejlődött. A minden éghajlati elemre kiterjedő mérések eredményeit rendszeresen továbbították az Országos Meteorológiai és Földmágnességi Intézetbe.

A háború a meteorológiai állomásokat sem kímélte, a pallagi állomás 1944 szeptemberében elpusztult, és csak 1946 novemberében kezdhette újra a működését. A kimaradt két év pótlására az egyetemi obszervatórium adatait használták fel.

Automata állomás, szélmérés két szinten Napelemes állomás Automata állomás

Elég változatos az egyetem műszerparkja, van automata állomás is

Későbbiekben a debreceni repülőtéren meginduló polgári légiforgalom előírásainak megfelelően egy harmadik mérőállomás is megépült, ennek működtetésében az egyetemi tanszék is segédkezett. Ez az állomás 1950-től önállósult, és meteorológiai főállomássá lépett elő, ezért ettől kezdve az egyetemi obszervatórium csak oktatási és kutatási célokat tölt be.

Az állomás épületében régi műszerekkel berendezett "kis múzeum" szolgál arra, hogy az egyetemi hallgatók megismerhessék az időjárás mérésében, előrejelzésében korábban használt eszközöket.

Az elmúlt évek során körbeépült az eredetileg erdő széli megfigyelőállomás, ezért ma már inkább nem agrometeorológiai, hanem városklíma kutatás céljára használják.

Ombrográf

Ombrográf, azaz csapadékíró belülről

Az állomás meglátogatásának lehetőségét és megmutatását köszönjük dr. Szegedi Sándornak, a Debreceni Egyetem adjunktusának.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-03-29

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Üdvözlöm önöket,szeretnék segitséget kérni, hogy 2007oktoberében melyik éjszakán esett az eső db.ben?köszönöm

  • Kedves Tiba István!
    A MetNet amatőr éghajlati naplója alapján Debrecenben csapadékhullást figyeltek meg 2007. októberében a következő napokon: 4, 5, 18, 19, 22, 23, 24, 25, 31. Hogy ezek közül melyik történt éjszaka, azt nem tudom. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál érdemes érdeklődni erről.

  • Szeretettel köszöntöm öNÖKET! sEGÍTSÉGET KÉRNÉK HA LEHET. Szeretném megkérdezni,hogy 2015 december 20.a és 2016 január 17.-e között mikor volt 45-60km körüli szélerősség? debrecen és vámospércs környéke érdekelne.Köszönöm válaszukat!

  • Kérem a segítségüket, hogy 2017.12.14-2017.12.17.-e között mennyi csapadék esett a Nagyerdei Stadion környékén. Ezen időponton belül12.12.-én és 12.16.-án. Üdv: Kamuti Géza

eXTReMe Tracker