Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Hóvadászat Dobogókőn - Zivatar.hu

2007-11-11. Hóvadászat Dobogókőn

Egész héten a vasárnapra készülődtünk, nézegettük az előrejelzéseket, tervezgettük, hova is menjünk, hol lehet a legjobb eséllyel havat látni. A modellek bíztatóak voltak, bár úgy tűnt, nem lesz túl sok idő havat lesni, egy körül kezdődhet, és négykor már veszélyezteti a meleg levegő beáramlása. Átcseréltük az autó gumiját télire, és mire ezzel meglettünk, már el is kezdett szállingózni a hó, pont délben.

Gyorsan összekészülődtünk, majd elindultunk Dobogókőre, itt még úgyis hiányoztak jól megérdemelt pecsétek a füzeteinkbe (annak idején itt fejeztünk be egy túraszakaszt, és nyitvatartási időben már zárva találtuk a menedékházat). Közben a hó apró szemekben és ritkásan, de esett!

Pesthidegkútnál láttunk először sűrűbb havazást, viszonylag nagyobb pelyhekben, de még itt sem maradt meg.

Pesthidegkút

Ahogy haladtunk fölfelé, a Budapest-Dorog elágazásnál láttunk először megmaradó havat, először csak az ágak tetején, és a füvön egy kicsit, később egy nagyobb földkupacon is. Jöttek szembe havas rendszámtáblájú autók és egy busz is, úgy gondoltunk, biztos Pilisszentkeresztről jön.

Magán az aszfalton először Pilisszentkeresztnél maradt meg a hó, itt már gyönyörű fehér volt minden, havas és ködös az egész erdő, ameddig csak elláttunk.

Pilisszentkereszt Pilisszentkereszt

Ahogy haladtunk fölfelé, egyre hidegebb lett, már az ablakunkon sem olvadt el egyből a hó, ahogy ráesett, a szélén gyűjtöttük.

Havas szélvédő

Az Esztergom-Dobogókő elágazásnál több behavazott autó is állt, visszafele jövet láttuk, ahogy az egyikre éppen hóláncot szereltek fel.

Dobogókő határában értük el az autóhőmérő szerinti 0,0 fokot (igazából kb -2 fok), itt már zavartalanul megmaradt a hó az aszfalton is. Itt egyszer csak szembe jött egy hókotró, legalább már üzembe állították őket.

Hókotró Dobogókőn

Itt fönn már hófúvást tapasztaltunk, ahogy kiszálltunk az autóból, érezhettük hogy csíp a hideg, és az arcunkba szálló hódarabok. Bementünk a turistamúzeumba. Meglehetősen erősen havazott, ugyanis amikor odaértünk, egy ember éppen söpörte el a havat a teraszról, majd mire végeztünk a pecsételéssel, már alig látszódott a nyoma.

Turistamúzeum, Dobogókő

A turistaház környékén minden tiszta hó volt, a fatörzsek is többé-kevésbé befújva, a hó vastagsága tág határok között változott. 6,5 cm-től 13,5 cm-ig sokfélét mértünk (pedig a látványosan kipucolt és felhalmozott részeket kihagytuk), átlagosan 9,7 centi vastag hótakaró fedte a házak közvetlen környékét.

Dobogókő

A kilátásból semmi nem látszott, felhőben voltunk. A Wild-féle szélmérő szerint az alapszél nem volt túl erős, de a széllökéseknél rendesen kilengett. A havat is úgy hordta a szél, mintha függőleges csíkok lettek volna benne, de a fényképeken ez sajnos nem látszik. Nagyjából fél órát tölthettünk odakinn, ezalatt az autó fele eltűnt a hóban.

Autónk

Hazafelé amerre csak mentünk, mindenhol megvastagodott közben a hótakaró, a forgalom is jelentősen lelassult, ráadásul közben Budán is megmaradt a leeső hó, még reggel is látszott a szemközti hegyeken, bár a II. kerületben az utána következő eső eléggé elolvasztotta.

Tátika

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2007-11-11

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker