Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Mérőállomásom elhelyezkedése (Budapest, XVII. kerület) - Zivatar.hu

Mérőállomásom elhelyezkedése (Budapest, XVII. kerület)

Az észleléseim alapját képező (nem hivatalos) meteorológiai állomás Budapest egyik külső kerületében, a város keleti határától nem messze található, az M0-ás frissen épített szakasza mellett.

Meteorológiai állomásom Budapest térképén

Tengerszint feletti magassága 160 méter. A környéken nagyobb domborzati elemek nem találhatóak, legközelebb a péceli, 200 méter körüli magasságú dombok, körülbelül öt kilométerre. Megemlítendő a Szilas-patakvölgyében található, annak felduzzasztásával kialakított árvízvédelmi víztározó (egyben horgásztó), amely egyes források szerint Budapest legnagyobb tava. A tó, illetve a Szilas-patak környezetében az átlagosnál jóval nagyobb a ködös napok száma. A Naplás-tónak más hatása is van, hozzá közeledve néhány száz méteren gyakran több fokot is hűl a léghőmérséklet.

Az állomás közvetlen környezete

A városrész másik felén található a hatvani vasútvonal, illetve ezzel párhuzamosan folyik a Rákos-patak. Ez mára már egyes szakaszokon csupán egy keskeny betonmederbe szorított, mindenféle természetes jelleget nélkülöző vízfolyás, de nagyobb záporok után kilép ebből a betonmederből, emiatt ártéri terület szegélyezi. Reggelente a Rákos-patak mentén is gyakran lehet látni több-kevesebb sekély ködöt.

Magyarország térképén

A térképek forrása: Google Maps

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-01-27

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • tök jó király supi

eXTReMe Tracker