Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Hidegfront néhol zivatarral, máshol havazással - Zivatar.hu

2008-11-21. Hidegfront néhol zivatarral, máshol havazással

Ezekben a percekben hagyja el az országot egy hidegfront, ami többfelé okozott csapadékot, de az északnyugati országrészt kivéve eddig nem járt nagyobb széllel. A hőmérséklet jelenleg 3 és 8 fok között alakul, a felhőzet északnyugat felől többfelé felszakadozott. Holnap a mainál jóval hidegebb idő mellett helyenként előfordulhatnak hózáporok. Az élénk szelet időnként erős lökések kísérhetik.

Reggel szüttyögősen indult a nap, borult ég mellett szitálgatott, gyengén esegetett az eső. Az interneten olvasgatva több optimista és kevésbé optimista előrejelzéssel is találkoztam:

  • Az ESTOFEX az egész országra kiadta az 1-es fokozatú riasztást (heves események előfordulhatnak) és a déli felére a 2-es fokozatút.
  • A szupercella.hu másodfokú konvektív előrejelzést adott ki, amiben megemlítették a vonalba rendeződött zivatarok, szupercellák és tornádók kialakulásának lehetőségét
  • A GFS a déli országrészt éppen csak elégségesnek tartotta zivatarok kialakulásához, az északit egyáltalán nem
  • Az OMSZ figyelmeztető előrejelzésében sárga riasztás volt kiadva az egész országra szélre, és a déli országrészre zivatarra való figyelmeztetésként

Délután még mindig egybefüggő szürke felhőzet volt, nagyon alacsony felhőalappal, és továbbra is esett az eső. Így utólag visszatekintve a szinoptikus analízisre, ezt egy hosszú, egész Európán végigkanyargó okklúziós front áthaladása okozta.

Záportömbök érkeztek nyugat felől, amikkel együtt a teljes napi csapadék végül Rákoscsabán 3,6 mm; Törökvészen 6,2 mm lett. Állítólag lehetett villámlást és dörgést tapasztalni, de erről mi lemaradtunk. Viszont zseegee, szigetszentmiklósi “kolléga” sikeresen lefényképezett egy lecsapó villámot.

Később olvashattuk, hogy Kékestetőn havazott, sőt, a 19:00-ás méréskor 1 centis hótakaró volt megfigyelhető. A mérés időpontjában pedig fagyott eső hullott.

Mire megírtuk ezt a bejegyzést, addigra ide is megérkezett a szél, időnként lehet hallani, ahogy zúg.

Összességében nem volt annyira komoly ez a hidegfront, mint ahogy arra számítottunk, de azért továbbra is kíváncsian várjuk az elkövetkezendő napok időjárási eseményeit.

És végül a mai szinoptikus helyzet térképe a wetterzentrale.de-ről letöltve:

Szinoptikus

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2008-11-21
Település: Budapest II. (Budapest)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker