Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
A 66-os Iridium - Zivatar.hu

2008-10-12. A 66-os Iridium

Ma sikeresen végrehajtottuk az első Iridium-megfigyelésünket. Ez az elnevezés a föld körül keringő, távközlési műholdak egyik családját takarja, amik alacsony pályán, 780 km magasan keringenek a Föld körül. Amikor fordulnak, a Nap fénye tükröződik a napkollektoraikon, és ilyenkor egy kis területről nézve felvillannak. Ez a jelenség csak rövid ideig tart, pár másodpercig, viszont előrejelzés található róla a Heavens Above honlapon.

Szóval kinéztem, hogy este megfigyelhető lesz egy -2 magnitúdós Iridum dél felé, amerre van némi kilátásunk. Mondjuk hogy a -2 magnitúdó mit jelent, arról fogalmam sem volt, de gondoltam nem lehet olyan rossz, hiszen láttam már pozitív értéket is, annál nyilván jobb. A magnitúdó az objektumok fényességét jelöli, minél alacsonyabb (negatívabb), annál fényesebb a tárgy. A Heavens Above tájékoztatója szerint -1,44-es a legfényesebb csillag, -12,7-es a telihold. Amúgy nem lineáris a skálázás, egy lépcsőfok körülbelül 2,5-szörös szorzást jelent.

Öt perccel a megadott időpont előtt kiültünk a teraszra, felállítottuk a fényképezőt és az állványt, belőttem a lehető leghosszabb záridőre, ami ilyen fények között használható, majd várakozásba kezdtünk. Aggódtunk, hogy túl világos lesz, és emiatt nem látunk semmit, de szépen egyesével elkezdtük meglátni a csillagokat.

Aztán egyszer csak megjelent egy fénypötty. Fényképezésbe kezdtem, közben jannesz felhívta a figyelmemet, hogy nem lesz benne a képtérben, így odébb mozdítottam a gépet, miközben már exponált. Néhány másodpercig látszott a fény, kicsit mozgott közben, majd elhalványult. A fényképen nincs rajta, viszont a kép alján lévő fa lobozata alaposan bemozdult. Holnap lesz ugyanott, majdnem ugyanakkor, majd megpróbáljuk megint.

Dátum, idő Intenzitás Irány Magasság Műhold azonosító
2008.10.12. 18:21 -2 dél 49° Iridum 66

Sajnos másnap a megadott időpontban elég sok felhő volt, így nem sikerült megfigyelnünk a műholdat.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2008-10-12
Település: Budapest II. (Budapest)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker