Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Részleges napfogyatkozás Budapesten - Zivatar.hu

2008-08-01. Részleges napfogyatkozás Budapesten

Hetek óta lehetett hallani mindenfelől, hogy augusztus elsején napfogyatkozás várható. Igaz nem olyan nagy mértékű, mint a legutóbbi (1999-ben volt hazánkban teljes napfogyatkozás, és néhány éve részleges, de a mostaninál nagyobb), csak 20%-os lefedettségű. A hirek.csillagaszat.hu oldalról lementettem egy animációt, ami a napfogyatkozás helyzetét mutatja folyamatában:

Napfogyi

Végül tegnap jöttem rá, hogy ma lesz a nagy esemény, és még egyáltalán nem vagyok felkészülve, a régi napfogyi-szemüvegeket sem sikerült megtalálni. Gondolkoztunk rajta, hogy majd délelőtt beszerzünk valami napszűrő eszközt a fényképezéshez.

Aztán reggel lett, és nem láttuk a napot. A radar alapján valami egyre gyengülő csapadéktömb közeledett Győr felől, annak az üllője alatt voltunk. Így a napfogyatkozásról lemondtunk, és elmentünk mindenfélét ügyintézni. Aztán amikor végeztünk, nagy örömmel üdvözöltük a felhőkön éppen csak átszűrődő napot, és így mindenféle extra felszerelés nélkül kezdtük megörökíteni. Ennyit tudtunk belőle kihozni:

A kis fényképek az objektív nagylátszögű állásában készültek:

Napfogyatkozás Napfogyatkozás Napfogyatkozás percről percre Napfogyi Napfogyatkozás

És van két “nagy” fénykép is, itt rázoomoltam a napra, ahogy csak tudtam:

Napfogyatkozás Napfogyatkozás

A fényképek napszemüvegen és az autó szélvédőjének tetején lévő sötétzöld csíkon keresztül készültek, Canon A80-as kompakt fényképezővel. Záridő: 1/2000 sec, rekesz: 8.0

Nagyjából tíz percig tudtunk róla érdemleges fényképeket készíteni, utána megvastagodott a felhőzet, és már csak homályos folt látszott a napból.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2008-08-01
Település: Budapest II. (Budapest)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker