Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Záporok, hózáporok - Zivatar.hu

2009-03-18. Záporok, hózáporok

Az éjjel volt egy rövidebb zápor, ami miatt fel kellett kelnünk, becsukni az ablakot, ugyanis egyik pillanatról a másikra 3 °C-kal csökkent a hőmérséklet és 15%-kal megnőtt a páratartalom. Később megfeledkeztem erről az eseményről, így nem értettem a paraméterek hirtelen változását az adatsorban. Azt hiszem, a szél is fújt ezalatt.

Reggelre elvonultak a felhők, kitisztult az ég, a látástávolság jelentősen megnőtt. Emellett a szél is elég erős volt. A nap folyamán egyre nőttek a gomolyok, zivatarfelhők jöttek létre, amik szemmel láthatóan gyorsan mozogtak. Elkezdett esni, vitte a szél a vízcseppeket.

Zivatarfelhő

Utána még jobban besötétedett, a záporokba némi szilárd halmazállapotú csapadék is vegyült. Később már egyértelműen hózáporok jöttek-mentek, körülbelül fél perces intenzív csapadékhullással. A szél továbbra is zavaróan erős volt, és hideg.

Zivatarfelhő Cumulonimbus az Örs vezér terén

Délután már nem hullott komolyabb csapadék, de azért az égkép látványos volt. A radaron követtük a záporcellák mozgását, amik olyan sebességgel vonultak, hogy nem igazán tudtuk eldönteni, melyiket is láthatjuk, az egymást követő radarképek között jelentős különbségek voltak.

Felhő Zivatarfelhő

Végül egy ma esti térkép, a CHMI Közép-európai szinoptikus térképe alapján:

Szinoptikus analízis

A mai nap viszonylag sok fényképet készítettem, ide kattintva megnézhetitek.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-03-18
Település: Budapest XI. (Budapest)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker