Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Hidegfront érkezik - Zivatar.hu

2009-04-16. Hidegfront érkezik

Gyakorlásképp készítettem mára körzeti időjárásjelentést és európai helyzetképet, plusz rajzoltam egy szinoptikus térképet Magyarország területére, meg behúzkodtam egy Közép-európait.

Körzeti időjárásjelentés

Csütörtök reggelre szinte mindenhol kiderült az ég, a hőmérséklet 7 és 13 °C közé süllyedt. Országszerte változó irányú, gyenge szél fújt. Napközben a hőmérséklet 20-25 °C közé emelkedett, az alacsonyabb értéket az ország keleti-északkeleti részén mértük, a magasabbakat pedig a Pécs-Szeged vonalon. Csapadék a mai napon nem hullott, többnyire az ég is gyengén felhős maradt. A nap folyamán nyugat felől lassan elkezdett beborulni az ég, egy közeledő hidegfrontnak köszönhetően, ami hazánkat holnap éri el.

Szinoptikus analízis

Európai helyzet

Közép-Európa időjárását egyelőre még egy anticiklon határozza meg, aminek köszönhetően az átlagosnál melegebb, derült és viszonylag csapadékmentes időjárás, déli, délkeleti szél jellemzi a térséget. Ezzel szemben Nyugat-Európa felett egy ciklon található, amelynek a hidegfrontja mentén felhős, csapadékos időjárást körülbelül 5 °C-kal hidegebb levegő beáramlása követ. Lassan eléri hazánkat is ez a felhősáv, ami majd átmeneti felhősödést, többfelé záporos csapadékot okoz.

Cseh szinoptikus térkép

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-04-16
Település: Budapest II. (Budapest)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Engedélyt kérek, hogy a mai napon (08 04)a honlapon lévő cseh szinoptikus térképet, melynek szerzője MacGyver, létrehozás dátuma 2009-04-16, felhasználhassuk az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakiskolásoknak készülő közismereti tankönyvében, melyet a tanulók ingyenesen fognak megkapni.
    Üdvözlettel
    Tüskés Gabriella

  • Mivel az alap szinoptikus térkép a cseh meteorológiai szolgálaté, én csak a kézzel rajzolt kiegészítéseket (izobárok, izallobárok, csapadékos helyek jelölése, nyomási mező szélsőértékeinek helyei) tettem rá, ezért szerintem nem vagyok rá jogosult, hogy egy ilyen komoly anyagban megjelentessem. Kézzel rajzolnak talajtérképet az OMSZ-ban, talán ők tudnak adni. Vagy automatikusan készülő szinop térkép több helyen is van az interneten, gondolom forrás megjelölése mellett a szerzők (OMSZ, MetOffice, DWD, CHMI, stb) engedélyezik a felhasználását.

eXTReMe Tracker