Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Eseménydús nap: zápor, zivatar, légköroptika - Zivatar.hu

2009-06-28. Eseménydús nap: zápor, zivatar, légköroptika

Reggel erősen gondolkoztunk a Buda határán elnevezésű teljesítménytúrán való részvételen. Tavaly már jártunk ezen, és nagyon tetszett, ráadásul a szervezőjét is ismerjük, szintén amatőr meteorológus. Így abban maradtunk, hogy majd reggel nowcasting-olunk egyet. :-D Tehát reggel kielemeztük a radart és a műholdképeket, és megállapítottuk, hogy tulajdonképpen bárhol bármi kialakulhat. Én meg utálok megázni, arról nem beszélve, hogy csak szandált hoztam magammal.

Egy óra múlva már örültünk ennek a döntésnek, ugyanis halk, de folyamatos morgást hallottunk a város felől. Jannesz felvetette, hogy kimehetnénk a József-hegyi kilátóba, viharvadászatra. El is indultunk, bár ott eléggé csalódást keltett az égkép, ugyanis homogén, szürke felhőzet borította az eget, és időnként dörgött. Viszont a várost szépen beláttuk, bár a látástávolság hagyott maga után némi kivetnivalót, elég párás volt a levegő.

A Gellért-hegy felé Észak felé: az Árpád-híd

Aztán elkezdtek a budai oldalon is gomolyok nőni a hegyek felett, nagyjából egy helyben állva. Lassan egyre közelebb dörgött.

Gomolyos panoráma

Közben társaságot kaptunk: más is kijött a zivatart fotózni. A radart figyelgettük, és lestük, ahogy közelednek a csapadéksávok, és a házak eltűnnek a homályban.

Csapadék a városban Esőfüggöny mögött

A második kép a mai kedvencem :-)

A felhőzet kezdett sötétté és fenyegetővé válni. A fractusok is gyorsan közeledtek. Közben megerősödött a szél, és feltűnően megjavult a látástávolság.

Tisztán látszik a Duna-part Budapesti zápor

Besötétedett, és gyenge csapadékhullás kezdődött. Egyre közelebb dörgött és villámlott, így jobbnak láttuk inkább elhagyni a terepet.

Zivatar Budapesten

Később otthonról telefonáltak, hogy Pesten felhőszakadás volt, megint beázott a pince. Bezzeg előtte, amikor Pesten voltunk, akkor a II. kerületben volt felhőszakadás és jégeső, most hogy átjöttünk Budára, odahaza történtek a komoly események... Elvileg lesznek fényképek.

Délután lementünk a Dunához, árvizet fényképezni. A rakpart belvárosi szakasza víz alatt van. Reggeli adatok: a folyó vízszintje Budapestnél 696 cm, a meder teltsége 79%.

A Duna a Margit-szigetnél, szivárványdarabbal Szivárvány a Batthyány-térnél

Itt sikerült halvány szivárványdarabokat megfigyelni. Később pedig nagyon szép, élénk színű, fényes melléknapot láttunk.

Naplemente melléknappal Melléknap

Így végül igen eseménydús napot zártunk.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-06-28
Település: Budapest II. (Budapest)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker