Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Éjszakai világító felhők és a Nemzetközi Űrállomás megfigyelése - Zivatar.hu

2009-07-13. Éjszakai világító felhők és a Nemzetközi Űrállomás megfigyelése

A tegnapi NLC darab, illetve még inkább a többiek számtalan gyönyörű fényképe nem hagyott nyugodni: úgy döntöttünk, ma terepre megyünk. Vacsora, korai fürdés, majd indulás! Célpont a viharvadászaton már bevált József-hegyi kilátó.

Amikor odaértünk, jónéhányan nyüzsögtek fenn, még éppen elkaptuk egy tűzijáték utolsó lövését. Közben a Hármashatár-hegy és a Hárs-hegy irányában még szép színes volt az égbolt.

Tűzijáték a város felett HHH

Amíg nem sötétedett, készítettünk néhány képet a városról:

Parlament Gellért-hegy és a Budai Vár

Miközben sötétedett, megélénkült a szél. Nem volt hideg, de a fényképezők állványait időnként rendesen bemozdította. De legalább eltűntek a szúnyogok. Aztán megjelent az első világító felhő:

Alig kivehető NLC Halvány NLC

Nem volt igazán látványos, és olyan negyed óra múlva elhalványult. Azért egy repülőgép elvonult előtte, ami több kép összeillesztésével elég szépen mutat:

Éjszakai világító felhő repülővel

Szerettem volna még a Nemzetközi Űrállomást megvárni (22:20), így még szüttyögtünk egy kicsit. Egyszer csak jannesz mutatja, hogy észak felé, takarásban, sokkal látványosabb felhők világítanak. Lehet, hogy az előző nem is volt NLC? Pedig a sávozása olyan volt. Így hát a kilátó betonkorlátján egyensúlyozva sikerült róluk is pár képet készíteni.

Éjszakai világító felhők Éjszakai világító felhők (NLC) éjszakon

Éjszakai világító felhők Éjszakai világító felhő a Hármashatár-hegy mellett

Egyszer csak megjelent a világító felhőktől balra az ISS. Eddig még sosem láttam! Szép lassan, magasan bejárta a fél égboltot, tényleg sokáig látszott. A fényképet kicsit alulexponáltam, ennyit lehetett kihozni belőle:

NLC és ISS együtt Nemzetközi Űrállomás Budapest felett

Amikor már ÉK-re volt tőlünk, egyszer csak kifényesedett! Legalább olyan szép látvány volt, mint az Iridiumok, csak mivel lassabban mozgott, jobban meg lehetett figyelni. Készítettem róla olyan képet is, ami két fényképből van összeillesztve:

Nemzetközi Űrállomás

Így igen izgalmas estét zártunk, érdemes volt kimenni.

Budapesti panoráma

>> Észlelői lap a spaceweather.com-on. <<

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-07-13
Település: Budapest II. (Budapest)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker