Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Ködpárna felett az ország tetején - Zivatar.hu

2009-11-22. Ködpárna felett az ország tetején

Mivel pénteken már csodálatos fényképeket láttunk a János-hegyről, szombaton már megpróbáltunk a ködfelhőzet felé jutni, de nem sikerült. Talán majd írok arról is naplóbejegyzést. Viszont elhatároztuk, hogy ha "szép" idő lesz, vasárnap felmegyünk a Kékesre. Látható műholdkép (az infrán nem igazán látszik ez a Stratusréteg), a hegyek magasabban vannak, mint a  felhőréteg, bár a Dunántúlon van némi felhőképződés is, és Szlovákia fölé kicsit belóg az érkező frontfelhőzet. A kékesi és a karancsi webkamera tiszta. Mátrahegy.hu 07:00-ás adatai szerint Kékestető derült, 8°C van fenn. Akkor induljunk!

Egész úton borult ég, Stratusból hulló szitálás. Mátraháza után beértünk a ködbe, innentől reménytelennek tűnt, hogy kijutunk. Aztán elkezdett vékonyodni a felettünk lévő réteg. Kékestetőn gyönyörű napsütés.

Kékestetői kilátótorony Kékestetői kilátótorony

Felmentünk a kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás volt körbe. Galyatető a felhők felett:

Galyatetői kilátás

A távolban a Bükk tömege látszott:

A Bükk a távolban

A hegy másik oldalán a meteorológiai állomás:

Kékestető, meteorológiai állomás

A gyöngyösvisontai hőerőmű megdobja a felhőzetet:

A visontai hőerőmű labilizálja a légkört

Onnantól mintha hullámozva haladna tovább:

Hullámzó felhőtenger

Szállodaépület a felhők felett:

Kékestető felhők felett

Körben minden irányban fehér felhőtakaró:

A sípálya alatt felhőtakaró Hidegpárna a Kárpát-medencében Észak felé magas szintű felhőzet Jobb oldalon a Bükk Gyöngyösvisontai hőerőmű Bükk a felhők felett

Lefelé jövet a Stratusréteg alapja már alacsonyabban, körülbelül 400 méteren volt.

 


 

Kiegészítés: a NIMBUS-on gyönyörű MODIS-képek vannak fenn erről és a két következő napról, látszik, ahogy napról-napra terjeszkedett a köd az ország alacsonyabb területein...

Műholdkép 2009.11.20. 12:09 Aqua. Szűkebb (Magyarország) kivágat, szebb színekkel. Ködben az ország északnyugati csücske, a Bakony-Budapest sáv és attól keletre, valamint a keleti területek. A román határnál mintha elvágták volna. Ekkor jártunk Pápán (ld. napló).

Ködös idő Magyarországon - műholdkép 2009.11.20. 10:07 Terra. Kárpát-medence kivágat, az előzőhöz hasonló kép tárul a szemünk elé.

Ködben az ország 2009.11.21. 09:12 Terra. Már nagyobb területet fed le a köd. Kilátszik: Börzsöny, Mátra, Bükk, Tokaj-Eperjesi-hegység, Mecsek. Dobogókőn próbálkoztunk, de nem sikerült a ködfelhőzet fölé jutni.

Ködös idő 2009.11.22. 09:55 Terra. Még nagyobb területet fed le a köd (ÉNY és DK irányba is terjeszkedett), viszont több hegycsúcs is kilóg belőle. Aznap Kékestetőn jártunk, és gyönyörű kilátásban volt részünk.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-11-22
Település: Mátra (hegyvidékek)

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Nagyon szép lehetett! A képek is jól sikerültek.

  • A visontai hőerőmű képed nagyon érdekes. Szépen látszanak utána a turbulens áramlások.

  • Gondolom elindul a kijövő meleg levegő felfelé, de nem tud átjutni az inverziós rétegen, úgyhogy behullámzik. Nem tudom, mindenesetre jól nézett ki.

eXTReMe Tracker