Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Pápa, repülőtéri meteorológiai állomás - Zivatar.hu

Pápa, repülőtéri meteorológiai állomás

Pápa északkeleti részén, Pápa és Vaszar között található a Magyar Honvédség Bázisrepülőtere, ezen belül a meteorológiai állomással. A repülőtér egyike Magyarország három működő katonai reptereinek a szolnoki és a kecskeméti mellett.

Pápa: a meteorológiai állomás központi műszerkertje

A meteorológiai állomás három műszerkertből áll, a központi a futópálya és az irányítótorony között, az egyik gurulóúttól nem messze található, míg a másik kettő a futópálya két végénél. A műszerkertek felszereltsége a többi katonai állomáshoz hasonlóan eltér az Országos Meteorológiai Szolgálat által használtaktól, ezért a pápai adatok nem is kerülnek be az országos szinoptikus hálózatba.

Pápa: Vaisala QLC-50-es mobil meteorológiai állomás Pápa: Boreas műszerek a meteorológiai állomáson

A központi műszerkert áll egy hagyományos, Stevenson-féle hőmérőházból, melyben néhány analóg műszer található tartaléknak. Emellett a fő adatokat egy, a Boreas cég által telepített időjárás állomás szolgáltatja, mely tartalmaz egy sugárzásmérőt, hőmérséklet-, nedvesség-, talajhő-, és fűszinti hőmérőt, légnyomásmérőt, egy  árnyékolatlan automata radiációs minimumhőmérőt, egy Vaisala sugárzásmérőt (ami nincs használatban), valamint a szabványos 10 m-es árbocra felerősített szélerősség- és széliránymérőt.

A kertben volt még egy hordozható, terepi mérésekre használt Vaisala QLC-50-es állomás is, ami a szokottnál mintha kisebb dobozban helyezkedett volna el, és van saját kijelzője is. A szélmérője kb 4,5 m magas.

A csapadék mérésére egy Lambrecht automata mérőt, valamint egy Hellmann-csapadékmérőt alkalmaznak.

Pápa: csapadék megfigyelésére használt radar

A repülőtéren található még egy radar is, amelyet csapadék megfigyelésére használnak.

Mindkét, a kifutópályák végénél található, műszerkertben van egy-egy szél-, Vaisala látástávolság- és felhőalapmérő.

Pápa, repülőtér: C17-es repülőgép felszállás közben

A Boreas típusú állomásról érkező adatok a Meteolux nevű programmal kerülnek feldolgozásra, a táviratokat a Sierra szoftver készíti el.

További képek az állomásról a Felhőtárban

Köszönjük Vajda Mihálynak, valamint a Magyar Honvédségnek, hogy lehetővé tették az állomás meglátogatását.

Szerző: jannesz
Létrehozás: 2009-11-22

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Sziasztok! Takácsi 2014. és 2015-ös időjárási adataira lenne szükségem diplomám írásához. Hol tudom ezeket elérni? Köszönöm a választ!

  • Szerintem az OMSZ-nál próbálkozz, szakdolgozathoz szoktak adatot kiadni.

eXTReMe Tracker