Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
LaCrosse WS-3600 automata állomás - Zivatar.hu

LaCrosse WS-3600 automata állomás

Felépítés, a készlet tartalma

A WS-3600-as a LaCrosse időjárásállomás-sorozatának egyik népszerű tagja. Ezek a WS-ek jelentik az átlagember számára "az időjárás-állomásokat". A számítógéphez csatlakoztatható műszerek közül elterjedt még itthon a WS-2300-as széria, így ha valaki ilyen műszert szeretne, nagyjából ebből a kettőből választhat. Kaphatóak más cégek által gyártott állomások is, de ezek általában drágábbak, így ezt a két fajtát szokták ajánlani.

Amikor megvesszük, kapunk egy hatalmas dobozt, és ez tele van az állomás részeivel és kiegészítőivel. Érdemes végignézni, mi mindent kapunk:

 • Beltéri egység: ez a rész végzi az adatok tárolását és számítógépre továbbítását, illetve a beltéri értékek (hőmérséklet, páratartalom, légnyomás) mérését.
 • Kültéri egység: vezetéken csatlakozik az egyes külső szenzorokhoz, egybegyűjti az adatokat, és továbbítja a beltéri egységnek.
 • Hőmérséklet és páratartalom érzékelő: kültéri hőmérsékletet és páratartalmat mér.
 • Csapadékmérő: a belehullott csapadékot méri. Billenőedényes, így erre figyelni kell az elhelyezésénél.
 • Szélmérő: propelleres szélmérő; szélirányt és szélsebességet rögzít. A felszerelésénél be kell állítani az északi irányhoz.
 • Kábelek: az egyes szenzorok és a kültéri egység között, illetve a beltéri egység és a számítógép között kábeles összeköttetés van (kizárólag COM porton keresztül), a kültéri és a beltéri egység képes egymással vezetéken vagy rádión kommunikálni.
 • Hálózati adapter: a beltéri egységet nem csak elemekkel, 220 Voltos hálózatról is üzemeltethetjük.
 • HeavyWeather és HeavyWeather Publisher szoftver: az adatok kiolvasására, tárolására, exportálásra. Egyszerű grafikonokat is meg tud jeleníteni.

Az állomás kitelepítésekor fontos figyelni annak felépítésére: minden érzékelőnek kábelen kell csatlakoznia a kültéri egységhez, így nem lehet őket tetszőlegesen távol telepíteni egymástól. A géphez adott kábelt elvileg ugyan meg lehet hosszabbítani, de ez ronthatja az üzembiztosságát. A kültéri és a beltéri egység között ha a rádiós összeköttetést választjuk, ügyelni kell arra, hogy ne legyenek egymástól túlságosan messze. A kapcsolat elvileg 150 méter távolságig kitart, de ezen a falak és más tereptárgyak rontanak.

A beltéri egység: barométer, belső hőmérő és higrométer

A WS-3600 beltéri egysége

A beltéri egység egy nagyjából A4-es méretű, tehát viszonylag nagy eszköz. Nagyon szép, formatervezett példány, de ez nyilván ízlés dolga. Érintőképernyős, így a kezelése elsőre valamivel bonyolultabb, mint a többi hasonló műszernek. Hogyha megnyomjuk valahol, kékes fénnyel világít, és behozza annak az egységnek a menüjét, amit megnyomtunk. Így lehet beállítani egyes értékeket, és előhozni a szélsőértékeket, illetve néhány rejtettebb funkciót.

 • Dátum, idő: A berendezés beépített DCF-vevővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy képes rádiójeleket fogni, amiknek a segítségével be tudja állítani saját magán a dátumot és az időt. Ezzel a funkcióval van egy kis probléma: hajlamos elállítódni és nagyon távoli értékeket felvenni, így ezt érdemes kikapcsolni.
 • Hőmérséklet, relatív nedvesség: A gép kijelzi az aktuális hőmérsékletet és relatív nedvességet, illetve tárolja ezek szélsőértékeit, pontos időponttal együtt. Ezeket éjfélkor nullázza le, így ha a többé-kevésbé hivatalos 19:00-19:00 adatrögzítést alkalmazzuk, a 19:00 és 0:00 közötti értékekre külön kell figyelnünk. A hőmérsékletből és a páratartalomból számít harmatpontot, de ezt nem lehet egyből látni, valamelyik rejtett menüből kell előhozni.
 • Szél: A kijelzőn látható az aktuális szélsebesség (ami valójában x perces átlagolás) és a jellemző szélirányok. Ki tudja még írni a legnagyobb széllökést és a hőmérsékletből és a szélsebességből számított hőérzetet is.
 • Csapadék: Az érintőképernyős kijelzőn látható az elmúlt 24 óra csapadéka és a számláló utolsó újraindítása óta mért "összes csapadék."
 • Légnyomás, légnyomás tendencia: Folyamatosan méri a mérőállomás tengerszint feletti magasságától függő abszolút légnyomást, de bekalibrálható a tengerszinti légnyomás kijelzésére is.

A külső szenzorok

A WS-3600 tartozékai

 • Hőmérséklet, relatív nedvesség: Közös házban található a két érzékelő, ami egyben a kültéri egység is. Gyárilag tartozik hozzá egy védőkupak, de ez nem helyettesíti a valódi árnyékolást. Relatív páratartalmat igazából csak 92-93%-ig mér.
 • Szél: Propelleres szélmérő. Ennek megvan az a hátránya a forgókanalashoz képest, hogy magasabb az indulási küszöbe (előbb be kell forognia irányba, csak azután mér szélsebességet), illetve a változó irányú vagy erősségű szelet kevésbé tudja kezelni.
 • Csapadék: Billenőedényes csapadékmérő, körülbelül 0,5 mm-es felbontással adja meg a csapadékmennyiséget. Az elhelyezésénél figyelni kell arra, hogy pontosan vízszintes felületre kerüljön, illetve hogy legyen hely, ahol a csapadékmérőn átfolyó víz le tud csurogni.

A hozzá adott szoftver, az adatfeldolgozás lehetőségei

A géphez gyárilag adott HeavyWeather nevű szoftver alkalmas az adatok kiolvasására, tárolására. Amikor elindítjuk a programot, felveszi a kapcsolatot a beltéri egységgel, és betölti az adatokat. Amíg fut a program, folyamatosan beolvassa az adatokat, és megadott időközönként elmenti azokat.

A programban két alap nézet van, az egyik üzemmódban az aktuális időjárást kísérhetjük figyelemmel és a rekordokat, a másik üzemmódban a nyers, eltárolt adatokat. Ez utóbbi akkor jó, ha egy adott rövid időtartam (mondjuk nap) adatait szeretnénk gyorsan átfutni. Képes a program még grafikont rajzolni az adatokból, de erre a célra igazából egy mezei Excel alkalmasabb.

Van egy hatalmas jó tulajdonsága ennek a programnak: a hozzá tartozó HeavyWeather Publisher segítségével az időjárási adatokat élőben, kép formájában folyamatosan lehet az internetre továbbítani. A kép összerakása kicsit macerás, de onnantól kezdve magától megy, semmi különöset nem igényel. A használatához FTP hozzáférés szükséges. Egy FTP címet, felhasználónevet és jelszót kell neki megadni, valamint a kép nevét, esetleg a helyét, hogy hova kerüljön. Innentől kezdve ezt a képet megadott időközönként automatikusan frissíti.

Léteznek alternatív programok, amik képesek a HeavyWeather által eltárolt adatokat felhasználni egyéb felhasználásra, ilyen például a Weather Display, vagy a nagyobb magyar amatőr meteorológiai oldalaknak is van saját programjuk, amikkel ezeket az adatokat a saját rendszerükbe beviszik.

Forrás

 • A képek az egyik forgalmazó oldaláról származnak: Conrad
Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-01-09

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

 • Flash problem ?!
  Can you help me with something?!
  For several days I'm trying to open the site of www.idojaras.hu and I can't see any of their weather maps, I get this message:

  Szállítmányozás
  2009. december 1., Elza
  Címlap
  Időhírek
  Orvosmeteo
  Szabadidő
  Galéria
  Klímameteo
  Légtér
  Szállítmányozás

  Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.
  What kind of flash do I need to see their weather maps. Can you help me ? Thanks, Eugen Radu, Nagyvarad, Romania

 • Hi, I've got the same error in Firefox and Internet Explorer, but it works in Avant Browser. I suppose it is a browser incompatibility problem, and should be repaired at homepage owner.

 • A műszer üzemeltetése során felmerült hibák:
  - A beltéri egység gyakran kifagy. Ilyenkor a mérés szünetel, és a beépített órája is megáll. Ha egy napig van ilyen állapotban, akkor onnantól egy nap késéssel jár az órája, így az adatok is hibásan kerülnek feljegyzésre.
  - Télen a kültéri egység hamar kimerült, de ez lehetett az elemek hibája is.
  - A vezetéke elromlott, időnként kölcsön vezeték segítségével töltöm át az adatokat.
  - Időnként megjelennek hibás párszáz mm-es csapadékösszegek, amik a szummázott adatba bekerülnek, amúgy nem zavarnak.

 • HAli.Nekem olyan porblémám van ezzel a HeavyWeather programmal,hogy nemtudom miért de nemkészit grafikonokat. history.dat hibát szok kiirni. Esetleg valami ötlet?

 • Nem tudom mi lehet a gond, mert nekem működik a grafikonkészítés.

eXTReMe Tracker