Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
2008.02.14-17. Síelés a Magas-Tátránál - Zivatar.hu

2008.02.14-17. Síelés a Magas-Tátránál

2008.02.14, csütörtök:

Reggel még gyorsan ránéztünk a hójelentésre , ami kicsit aggasztó volt (az előző napi kiírás még 50 cm, most már csak 25 cm nagyon jó állapotú, ágyúzott hóról szólt), majd elindultunk Szlovákiába, a Késmárk melletti Mlynceky (Tátraháza) falucskába. Amerre haladtunk, szinte sehol semmi hó nem látszott(egyedül Besztercebánya és Donovaly (Dóval) között a völgyben volt jelentősebb hómennyiség, de látszott, hogy már az is régi). Tátralomnicnál sétáltunk egy kicsit, ott a sípálya volt havas, illetve kicsit följebb az egybefüggő fenyőerdő is.

Lomnici-csúcs

Este kinéztünk a falu végi sípályára, a felvonó nem üzemelt, ráadásul az egész hó össze volt fagyva, tiszta jég volt. Azért a hivatalos honlapon a síelés után még mindig ez szerepelt:

Mlynčeky pri Ke�marku

Hó: snow.total 25 cm, snow.type poros, snow.artificial 25 cm,
Időjárás: -17 °C

Lesíelés: conditions: nagyon jó
Aktív: Felvonók 1, Pályák 1

Futó: conditions: nem megfelelő

SnowBoard: conditions: nagyon jó

Este éreztük, hogy megérkezett a várt hidegfront, változóan felhős ég mellett időnként szállingózott a hó, a szél is megélénkült. Egyébként napközben fotóztam Tyndall-jelenséget.

2008.02.15, péntek:

Reggel meglepve tapasztaltuk, hogy az autókat befedte kb 5 cm friss hó, még induláskor is szállongott kicsit. A helyiek által javasolt Zdiar (Zár) nevű településre mentünk síelni. Ez nagyobb hegyek között, egy mélyedésben helyezkedik el, de ez a jelenlegi helyzetben nem védett minket a széltől. Délelőtt gyakran jött egy-egy hózápor, olyankor a hőérzetünk jelentősen lecsökkent. Délután azért többnyire már sütött a nap, időnként hószállingózással egybekötve. 16h-kor -8,5 °C-ot mértünk.

2008.02.16, szombat:

Reggelre hideg lett, az erkélyre kiakasztott hőmérő szerint -10 °C, Mlynceky-ben 10 cm, Zsgyár-ban kb 20-30 cm friss hó esett le reggelre. Az utakon végig hófúvást figyelhettünk meg, a látótávolság minimális volt.

Hófúvás

Jannesz dícsérte az itteni utak karbantartását, sózni ugyanis csak egy 50 méteres szakaszon sóztak (vagy nem tudom, de valamiért ott -10 fokban is olvadt), inkább centis kavicsokkal (első szemrevételezésre gránit) szórták az utat, és állítólag ez sokkal kevésbé csúszik, mint itthon a latyak.

Síkosságmentesítés

Szinte egész nap havazott, síelés közben agyonfagytunk, plusz egy időre köd szállt le, ami tovább csökkentette a látótávolságunkat. Késő délután felszakadozott a felhőzet, így tovább hűlt a levegő, az autó hőmérője szerint 16h-kor -14,5 °C volt.

Szállásunk környékén így változott a táj ottlétünkkor:

Havazás előtt Havazás után

2008.02.17, vasárnap:

Éjszaka kiderült, így hajnalban beállt az általunk megfigyelt legalacsonyabb hőmérséklet, ami -21 °C.

Hideg volt a reggel

Délelőtt maradt a gyengén felhős idő, aminek köszönhetően egészen melegünk lett, valamint napszemüvegben láttam egy gyenge, alig kivehető 22 fokos halot, és némi irizálást. Később egyre jobban homályosodott az ég, az autóból még láttam holdkoszorút is.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2008-02-18

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker