Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Siófok, észlelős szinoptikus állomás és viharjelző obszervatórium - Zivatar.hu

Siófok, észlelős szinoptikus állomás és viharjelző obszervatórium

1934-ben jött létre Hille Alfréd kezdeményezésére a viharjelző és a vízimentő szolgálat. Kezdetben szirénákkal és jelzőkosarakkal rendelkeztek, majd 1951-től már ágyúkkal és rakétákkal jelezték a közeledő vihart. Mivel ez a rendszer lassú volt és munkaigényes, így az 1980-as években álltak át a jelenleg is használt fényjelző rendszer használatára, illetve ekkor telepítettek a tó közvetlen közelébe automata mérőállomásokat. A Balaton körül 10, a Velencei-tó mellett 1, valamint a tavak 50 kilométeres körzetében még 8 állomást telepítettek.

Viharjelzés Napfénytartammérő, sugárzásmérő

Viharjelző fények és sugárzásmérő műszerek

Magát a Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatóriumot először a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris-hegy csúcsára akarták telepíteni, végül Siófokon kapott helyet, és 1956-ban vették használatba. Eleinte Budapestről, a Meteorológiai Szolgálat központjából vezérelték a rendszert, jelenleg Siófokról adják ki az ott dolgozók a riasztási parancsot. Ekkor az összes jelzőfény automatikusan átáll másodfokú jelzés kiadására.

  Várható legnagyobb széllökés Fényfelvillanás / perc
I. fok 40-60 km/h 45
II. fok 60 km/h felett 90

A viharjelzés minden évben április elejétől  október végéig üzemel.

Siófokon teljes értékű főállomás működik, így jól felszerelt műszerkerttel rendelkezik. A szokásos berendezéseken kívül - különböző hőmérők, légnedvességmérők, csapadékmérők - található még itt zúzmaramérő állvány is, vagy például a csapadékhullás idejére kinyíló, majd utána becsukódó edény, amiben a csapadékvizet össze lehet gyűjteni, illetve később a kémiai összetételét kielemezni.

Hőmérőház és csapadékmérők Csapadékgyűjtő edény

Jól felszerelt műszerkert

 Szinoptikus térképek HAWK rendszer

Az előrejelzők hozzájutnak minden szükséges információhoz

Stevenson-féle hőmérőház Webkamera Siófokon

Hagyományos Stevenson-féle hőmérőház és a met.hu-ra képeket küldő webkamera

Források:

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-04-03

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker