Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Sopron-Kurucdomb, észlelő nélküli szinoptikus állomás - Zivatar.hu

Sopron-Kurucdomb, észlelő nélküli szinoptikus állomás

A soproni meteorológiai állomás épülete

Sopron, meteorológiai állomás

Az állomás a malom épületében

Már régóta terveztük a soproni meteorológiai állomás felkeresését, most végre úgy alakultak a dolgok, hogy útba tudtuk ejteni. A reggeli főterminusra, azaz reggel hét órára beszéltünk meg találkozót az állomás észlelőivel, úgyhogy hajnali négykor indultunk el otthonról. Mivel ismertük az állomás pontos címét, így nagyobb előkészületek nélkül indultunk neki az útnak, ezért először egy 2-300 méterrel odébb lévő egykori malom épületét találtuk meg.

Az állomás története

A soproni meteorológiai mérések története 1711-ben kezdődött, majd 1974-ben telepítették a meteorológiai állomást a Kurucdombon található korábbi szélmalom épületébe. Ez egy jó ideig mint főállomás működött, ahol a szokásos meteorológiai méréseken kívül pilotméréseket is végeztek. 

Sopron, meteorológiai állomás

Régen főállomás volt

A pilot egy hidrogénnel töltött hőlégballon, amit eleresztve elkezd emelkedni. Ezt egy speciális eszközzel, az úgynevezett teodolittal figyelték, szemmel követve az útját, amiből a különböző magasságok szélviszonyait számolták ki. Ilyet ma már nálunk nem használnak, felváltotta a sokkal drágább műszer, a rádiószonda. Ez utóbbinak előnye számos paraméter (hőmérséklet, nedvesség) mérése és a helyzetének automatikus meghatározása.

2000-ben megszüntették az itteni észlelős méréseket, 2004-ig csak automatával folytak a mérések, majd innentől kezdve a soproni egyetem területén található arborétumban lévő klímaállomás adatait használták, illetve észlelő nélküli szinoptikus állomást létesítettek a város közelében, Fertőrákoson, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság obszervatóriumában. 2007 óta újra működik, bár a státusza egyelőre kérdéses, jelenleg öt önkéntes végzi a szinoptikus állomások és a klímaállomások mérési programját több műszakban, társadalmi munkában, egyben ők végzik az állomáskarban tartását, rendben tartását is.

Utólagos megjegyzés: cikkünk írása után, 2009. június elsején számítógépet kapott az állomás, ami segítségével a napi négy vizuális észlelés, és hagyományos műszerekkel végzett mérés is azonnal bekerül az OMSZ adatbázisába.

Felszereltség, műszerek

Stevenson-féle hőmérőház

Jól felszerelt hőmérőház

A Kurucdombon található állomás nagyon jól felszerelt, hagyományos és modern műszerekkel egyaránt el van látva. A szokásos szélmérőn kívül a nagyméretű, elég látványos Fuess-féle szélíró forog az épület tetején. A tetőn található még napfénytartam- és globálsugárzásmérő is, benn pedig állomási barométer és barográf is. A hőmérők a hagyományos, Stevenson-féle hőmérőházban "laknak", a régimódi termográfokkal, a pszichrométerrel és a maximum-minimumhőmérővel együtt.

Csapadékmérés céljára rendelkezésre áll a billenőedényes automata csapadékmérőn kívül egy ombrográf is, ez a csapadék mennyiségén kívül annak intenzitását is képes rögzíteni. A műszerkertben található még radiációs minimumhőmérő, és érdekes, digitális talajhőmérők, sőt még párolgásmérő kád is.

 

Zúzmara-mérésre készen

Zúzmara-megfigyelésre készen

Télen használják a zúzmaramérő állványt, amivel tulajdonképpen a távvezetékekre fagyott zúzmarát és jeget lehet szimulálni, annak mennyiségét mérni. Itt láttunk először dérkorongot, ami egy sima fából készült lap, ezt kiteszik éjszakára, és megfigyelik a rajta képződött dér mennyiségét. Mérik még itt a lehullott hó sűrűségét, ezt a folyamatot még soha sem láttam, de kaptunk róla fényképet:

Hósűrűség mérése

Így mérik a hó sűrűségét

Megtekintettük a másik soproni állomást is az arborétum kertjében, ami nagyon érdekes volt, kicsit olyan, mint valami időutazás. A szokásos dolgokon kívül, mint a hőmérők, higrométerek, csapadékmérő, egészen furcsa műszereket láttunk.

Műszerkert

Az Arborétum műszerkertje

Voltak régi, nem túl jó állapotú csapadékgyűjtők, egy működésképtelen szélirányjelző két méter magas (hm, inkább alacsony) oszlopon, és egy norvég automata mérőállomás érzékelői. Sajnos már ez utóbbi sem működik. Itt a radiációs minimumhőmérő a hagyományos, emberi leolvasást igénylő fajta, amit árnyékolás nélkül kell este kitenni a talajra vagy hófelszínre, majd reggel leolvasni. A talajhőmérők itt a hagyományos, földbe dugott folyadékos hőmérők.

Szélmérő

Réges-régi szélmérő

Köszönjük a tárlatvezetést a kurucdombi állomás észlelőinek, Kiss Mártonnak és Jóna Gergelynek!

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-02-17

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

 • Szia Macgyver!

  Hát itt én leszek az első hozzászóló, szerintem nagyon jó lett az oldalad, szépen megmutatod, vagy megmutassátok mindenkinek hogy mit hogy kell mérni, ez nagyon kedves és szép dolog tőled, tőletek. :-)

  További sok sikert kívánok az oldal működtetéséhez!

  Üdvözlettel: Angelflower, Ágnes a MetNetről! :-)

 • Sziasztok!

  Bocs, tévedtem, úgy látom már mások is írtak ide. :-)

  Üdvözlettel: Ágnes! :-)

 • Köszönjük a pozitív véleményezést, igyekszünk bejárni az ország összes meteorológiai állomását, és fényképeket, cikkeket hozni róluk :-)

 • Hello!

  Amennyiben nem túl nagy kérés minket érdekelne, hogy havi lebontásban milyen mennyiségű cspadék volt az elmúlt időszakban.
  Előre is köszönjük. marton dénes

 • Szia!

  Január: 40-45 mm
  Február: 20-25 mm
  Március: 15-20 mm
  Április: 40-70 mm
  Május: 100-110 mm
  Június: 100-130 mm
  Július: 70-80 mm
  (Forrás: MetNet)

  Amúgy küldtem e-mailt, hogy hol találsz részletesebb adatokat.

 • mikor lesz nyílt nap az állomáson? köszönöm

 • Sziasztok!

  2011.október 1-2án tartottuk a soproni megfigyelések 300 éves évfordulóját. Az állomáson jelenleg napi 10 észlelést végzünk a következő időpontokban

  00UTC
  06UTC
  07UTC
  08UTC
  09UTC
  12UTC
  13UTC
  14UTc
  15UTC
  18UTC

  Látogatókat előzetes bejelentkezés esetén szívesen fogadunk és körbevezetünk az állomáson

  tel: 06 99 310 919
  állomásvezető: 0670 574 2296(Kiss Márton)
  saját számom: 0670 532 87 89 (Jóna Gergely észlelő)

 • Sziasztok!
  Én 15évig laktam az állomás közelében és láttam, hogy elvan hanyagolva. De mióta lett üzemeltetője, megkezdődött a rendrakás (növényzetritkítás,stb.), azóta nagyon szép lett a terület!
  Kérdésem, hogy mikor indul el a városi "időjárásos honlap"? Vmi?
  Lehet még látogatni az állomást?

 • @ndr@s: az előtted lévő kommentelő beírta az állomás elérhetőségét, náluk lehet érdeklődni. Szerintem fogadnak látogatókat, azokban az időpontokban, amikor ott észlelnek.

 • Kiss Márton úr keressen velem kapcsolatot a fenit e-mail címen, vagy +36 70 209 3863-as telefonszámon, kérem...

 • A kisalföldben olvastam a miért más az utak állapota mint nálunk Sopronban.Többek között a szélre is hivatkoztak.Én rendszeresen járok Ausztriába és minden havazáskor tapasztalni lehet, hogy nálunk szinte közlekedni sem lehet, ha a határon 2 métert átlépünk, meg szinte száraz az út.A szél csak addig fúj?Nagyon jó példa erre pl. a Szt. Margit bányára vezető ut / most nem az ut állapotára gondolok/.Nálunk járhatatlan a hótól, ahogy elhagyjuk a volt határsorompó területét, rögtön megváltozik az út.Vagy onnan is a falútól a Pán európai piknik helyszinéig a szél visszafújja a havat? Érdekes!!!

 • Sziasztok! Látogassatok el honlapunkra www.sopronmet.hu ,ezen kívűl a facebookon is megtalálhattok bennünket.Üdvözlettel a soproni meteorológiai állomás észlelői

eXTReMe Tracker