Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Szentgotthárd-Farkasfa, észlelős szinoptikus állomás - Zivatar.hu

Szentgotthárd-Farkasfa, észlelős szinoptikus állomás

Magyarország legnyugatibb településétől, Felsőszölnöktől nem messze, erdő közepén elrejtve található a farkasfai meteorológiai állomás. Az egykor szebb napokat megélt obszervatóriumban fénykorában 19 fő dolgozott, ma már csak egy-egy személy látja el az állomás felügyeletét, a méréseket automaták végzik.

Radargömb Melléképület

Radarállomás volt

Korábban itt működött a Meteorológiai Szolgálat csapadékmérő radarhálózatának nyugati tagja, melyet néhány éve költöztettek át a Balaton mellett található Pogányvárra. Ma már csak az épület tetején álló fehér gömb emlékeztet az állomás korábbi fontos szerepére. A radarberendezést részben a Pécs melletti Hármas-hegy jégesőelhárító radarja, részben a honvédség vette át, pótalkatrésznek.

Stevenson-féle hőmérőház Árnyékoló

Stevenson-féle hőmérőház és az újabb fajta, tányéros árnyékoló

A mérések lényegi részét egy MILOS-500-as automata végzi, ez biztosítja a klíma- és a szinop-táviratok elkészítését. A szokásos műszerek kapcsolódnak hozzá: hőmérséklet- és páratartalommérő, billenőedényes csapadékmérő, szélirány és szélsebességmérő, légnyomásmérő.

MILOS-500 automata Zúzmaramérő állvány

MILOS-500-as és zúzmaramérő állvány

A hagyományos műszerek közül már csak a ruhaszárítóra emlékeztető zúzmaramérőt használják, de megtalálható még az állomás kertjében a Hellmann-rendszerű csapadékmérő, illetve a Stevenson-féle hőmérőházban hőmérő, nedvességmérő, valamint egy radiációs minimumhőmérő.

Az állomáson környezetvédelmi méréseket is folytatnak, így egyrészt van egy csapadékhullás idejére kinyíló tartály, ami a csapadékvizet gyűjti, másrészt a levegő összetételét, nitrogén-dioxid és ózon tartalmát is mérik.

Levegőbeszívó cső Kaszkádimpaktor

Levegőbeszívó cső

Forrás: az állomás vezetője

Fényképek

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2008-08-15

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

  • Szóljatok hozzá bátran, vagy tegyétek fel kérdéseiteket!

  • Merre van az állomás?

  • Farkasfát észak felé elhagyva, néhány száz méter után az útról balra van egy leágazás az állomáshoz. Az út jobb oldalán egy buszmegálló is van vele szemben.

eXTReMe Tracker