Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Térinformatika, térképészet cikkek gyűjteménye - Zivatar.hu

Térinformatika, térképészet cikkek gyűjteménye

A GPS alkalmazásának lehetőségei a tájfutó térképek készítésénél - Domonyik Gábor (2000)

A hazai tájfutóversenyeken gyakran felmerül az a gond, hogy nem elég pontos a versenytérkép. Ez a térképhelyesbítő gyakorlatlanságára vagy esetleges hanyagságára is visszavezethető, nagymértékben függ azonban attól is, hogy mennyire pontos a felhasznált alaptérkép. Pontatlan vagy kevés részletet tartalmazó alaptérkép javítása nehéz, nagy munkát vesz igénybe. A pontosabb térképek készítéséhez szükség lenne az alaptérkép valamilyen terepi felmérés formájában történő feljavítására, illetve kiegészítésére. Más országokban a terepi helyesbítés alaptérképeként használt légifotókiértékelés készítése hazánkban nem megoldható.

A karakterkódolást a böngészőben UTF-8-ra kell állítani, akkor eltűnnek az olvashatatlan karakterek.

A színek szerepe a térképi ábrázolásban - Máthé Tamás (2004)

Napjainkban a rohamosan növekvő mennyiségű adat már-már funkciójának ellenkezőjébe csap át, és megnehezíti az adott esetben igazán fontos információ kiszűrését. A nagy tömegű adat megfelelő osztályozásával és megjelenítésével azonban növelhető az információközlés hatékonysága.

Mindez a térképekre mint az információközlés eszközeire is igaz. A legtöbb térkép elsődleges rendeltetése ugyanis, hogy az olvasó saját maga számára hasznos információt nyerjen belőle. Ez akkor valósulhat meg, ha a térkép készítője nemcsak művének teljességét, tartalmi helyességét és a szerkesztési hibák elkerülését tartja szem előtt, hanem arra is odafigyel, hogy a papírra vetett információhalmazból az olvasó a lehető leggyorsabban kiszűrhesse a maga számára fontosakat. Ahhoz azonban, hogy ezt elérje, a kartográfusnak tisztában kell lennie többek között az olvasó azon képességeivel, amelyek a térképi tartalom vizuális feldolgozásában játszanak szerepet.

A térinformatika gyakorlati alkalmazása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál - Németh Ákos (2004)

Mindennapi életünk egyik legfontosabb, bár gyakran csak a háttérben meghúzódó tényezője az időjárás. A különböző meteorológiai paraméterek előrejelzése, vagy a múltbéli események elemzése, feldolgozása a gazdaság szinte minden szereplőjének felhasználható információkat jelent. Az időjárás megfigyelése hosszú múltra tekint vissza. Az adatok gyűjtése, tárolása a számítógépeknek köszönhetően ma már nem jelent gondot. De mi a helyzet az adatok elemzésével, láthatóvá tételével?

Hidrológiai és hidrogeológiai paraméterekre történő térképszerkesztés - Bodrog Csenge (2001)

Háromfajta adattal dolgoztunk: csapadék - ezen belül napi, havi és éves -, beszivárgás és karsztvízszintadatokkal. A térképkészítéshez három programcsomagot használtunk: a Surfer 6.0-t, a Surfer 7.0-t és az S-Plus 2000-t. Ezért további célként fogalmazódott meg a programok egymással való összehasonlítása. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csak a Surfer 6.0-t hasonlítjuk össze az S-Plusszal, de miután már belekezdtünk a munkába, a hazai piacon is megjelent a Surfer 7.0-s verziója.
Az elérendő célok közé tartozott még annak vizsgálata, hogy érdemes-e kézzel szerkeszteni az éves karsztvízszinttérképeket, ha rendelkezésünkre állnak a fenti szoftverek, illetve a matematikai eljárás. Ily módon kérdés, hogy a digitális úton szerkesztett térképek elegendő pontosságúak-e ahhoz, hogy egyéb programok bemenő adataiként szerepeltessük őket.

Tájfutótérképek készítése - Szuromi Balázs (2000)

A tájfutás napjainkban már világviszonylatban is elterjedt sportág. A Nemzetközi Tájfutó Szövetségnek (IOF) jelenleg 58 tagországa van. A sportág különleges igényei évtizedek alatt egészen speciális térképeket és térképkészítési technológiákat alakítottak ki. A tájfutótérképek talán az egyedüli olyan térképek, amelyek az egész világon egységes jelkulccsal, egységes szemléletre törekedve készülnek.

Térinformatika - dr. Sárközy Ferenc

Térinformatika jegyzet.

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2009-12-30

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker