Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Tiroli gombóc (Kaspress Knödel) - Zivatar.hu

Tiroli gombóc (Kaspress Knödel)

2006-ban kerékpáros túrán vettem részt a Magas-Tauern hegyeiben. Az egyik nap kb. 2400 m magasra mentünk fel, nagyon rossz, ködös, felhős, hideg időben. A csúcsra érve egy menedékházban pihentünk meg, ahol egy Knödelsuppe-nak nevezett levest fogyasztottam. Ez valamiféle húsleves lehetett, amiben egy nagyobbacska gombóc volt. Nagyon ízlett, azóta is szoktam emlegetni. Nem régen találtam az interneten egy receptet, ami egy, az előbbihez nagyon hasonló felépítésű gombóc elkészítését írja le. Ezt szeretnénk egyszer kipróbálni, addig is megosztjuk az említett recept, szerény német nyelvtudásommal készített fordítását.

Hozzávalók:

  • 250g zsemlekocka
  • 1/4 liter forró tej
  • 2 (esetleg 4) tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 adag őrölt bors
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 hagyma (kockára vágva)
  • 20 dkg sajt (kockára vágva)
  • 1 evőkanál vaj vagy olaj

A zsemlekockát elkeverjük a meleg tejjel, majd 20 percig állni hagyjuk.

Ez alatt az idő alatt a hagymát a vajon megpirítjuk, kissé kihűtjük és összekeverjük a tojással, a petrezselyemmel, a sóval és a borssal, majd ezeket az apróra vágott sajttal együtt beledolgozzuk a zsemlekockás masszába. Ez kb. 10 perces művelet. Gombócokat formázunk belőlük, laposra nyomkodjuk, majd forró vajban vagy olajban kisütjük.

Saláta mellé, vagy húslevesben ehetjük.

Ezt a receptet még nem próbáltuk ki magunk, de azért jó étvágyat kívánunk hozzá!

Szerző: jannesz
Létrehozás: 2008-11-25

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker