Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Óbudavár 5 (2008) túrabeszámoló - Zivatar.hu

Óbudavár 5 (2008) túrabeszámoló

Korán reggel indultunk Pestről, hogy elkerüljük a várható, Balaton felé irányuló tömegnyomort. Az M7-esen mentünk, majd a Balaton északi partján, egészen Balatonakaliig. Jó hosszú volt az út, bár én nagyrészt végigaludtam :-) Nem sokkal fél tíz előtt érkeztünk meg Óbudavárra, majd gyorsan elrajtoltunk az 5-ös távon. Úgy terveztük, utána végigmegyünk a 10-es és az 1-es távon. A rajt kissé kaotikusra sikeredett, még azt sem tudták a szervezők, hogy mennyibe kerül a túrájuk MTSZ kedvezménnyel.

A túra rajtjában Sűrű erdőben

Elindultunk a falu főutcáján balra, majd kb. 300 méter múlva elértük a Mosóházat, ahonnan egy növényes tanösvényen kezdtünk enyhén emelkedni. Itt láttuk a túra egyetlen kullancsát, ami éppen pici kutyám két szeme között mászott. Hamar visszaértünk a főútra, ahonnan jobbra Szentjakabfa és Balatoncsicsó templomai látszottak.

Üres országút Szentjakabfalva vagy Balatoncsicsó

Az első ösvényen balra tértünk, majd egy kicsit túlszaladtunk, nem vettük észre, ahol le kellett volna térni. Amikor másodszor próbálkoztunk, jöttek éppen arról túrázók, így elindultunk feléjük a térdig érő gazban.

Nemsokára elértünk az egyetlen ellenőrzőponthoz, a herendi templom romjához. Nem sok látszik belőle, benn van a fák között. Itt épp jött szembe egy család, gondolom a 10-es távon mehettek, az egyik gyerek a telefonját bömböltette, úgy hallgatott zenét. Visszatértünk az eredeti mezőre, ahol innentől derékig érő fűben-susnyában kellett haladni, meg szalagozás sem nagyon volt. Beértünk az erdőbe, majd elkeztük megmászni a szőlőhegyet, itt úgy döntöttünk, a 10 kilométernyi gaztaposásról inkább lemondunk.

Fenn a szőlőhegyen Szőlősorok

Fenn a hegyen az utolsó telekről kijött egy szép nagy komondor, és nekiállt szegény Morzsát szaglászni meg követni, aki nem győzött mögénk bújni előle. Szerencsére békés jószágnak bizonyult, így vissza tudtuk küldeni. Újabb bizonytalan rész után elérkeztünk az előzetesen, az itiner térképrésze alapján meredeknek várt lejtőhöz, ami egyébként a túra legfurcsább része volt.

Botanikus kert

A Mosóháztól megy fel a hegyre egy út, mint a kálváriák szoktak, de itt erdei tornapálya van (igaz, nem túl izgalmas, viszont állomásonként 4 vagy 5 feladat van legalább, például az utolsó állomásnál 6-8 mély légzés, 3-4 fekvőtámasz, egy kezes fekvőtámasz, majd hempergés a földön), ezen kívül rengeteg ide nem illő, többnyire 2007-ben telepített növény sorakozik az út mentén, kis táblácskákkal ellátva. Nem nagyon kezelték őket, néhány teljesen ki volt száradva. Innen az eredeti útvonalon tértünk vissza a rajthelyre, ahol sokféle kitűzőből lehetett válogatni, de ezek közül kevés tartozott ehhez a túrához. Téli Kabhegytől Mount Everestig volt mindenféle.

Borostyánnal benőtt ház

Szerző: MacGyver
Létrehozás: 2008-05-12

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker