Zivatar.hu Zivatar.hu Felhőtár
Budapest - Hegyeshalom - Tarvisio - Velence - Torbole (2008.07.12.) - Zivatar.hu

Budapest - Hegyeshalom - Tarvisio - Velence - Torbole (2008.07.12.)

Eredeti terveimben az szerepelt, hogy szombat reggel 4 órakor kelünk, és 5 órakor indulunk, annak érdekében, hogy minél hamarabb odaérjünk a garda-tavi célunkhoz, Torbolébe. A GPS 970km körülire jelezte a távot, ami nem ígérkezett rövidnek.

A péntek esti csomagolásnak, készülődésnek köszönhetően szombat hajnali 1 órakor jutottunk oda, hogy lefekhessünk, ezért úgy döntöttem, hogy egy órával később fogunk kelni és indulni, mert ez a 3 óra alvás nagyon soványnak tűnt.

Úgyhogy reggel 5-kor keltünk, és nem sokkal 6h után már indultunk is. Hegyeshalom felé mentünk, ami egy kissé hosszabb (kb. 70-80km-rel), de elkerüli a hosszú 8-as utat, és egy kevés ausztriai kitérőtől (Fertő-tó, Kismarton környékén) eltekintve a Garda-tóig autópálya.

Az úton alapvetően jó idő volt és meleg, dél körül kezdett kissé felhősebbé válni az idő, csapadék akkor még nem volt. Klagenfurt előtt lehajtottunk az autópályáról egy rövid kitérő erejéig, hogy lefényképezzük Griffen látványos várát.

Griffen vára

Olaszországba érve az autópálya feletti elektronikus táblákon jelezték, hogy az ugovizzai fizető kapunál dugó van, ezért Tarvisio-nál letértünk az autópályáról, majd a következő felhajtónál tértünk vissza, remélve, hogy kikerüljük a torlódást. Ez a művelet nem sikerült, mivel még a következő csomópont is a fizető kapu előtt volt, ennek ellenére, mint kiderült, nem a mi irányunkban volt a dugó, hanem a szembejövő oldalon. Az összes kapu a szembejövő oldalra volt beüzemelve, nekünk meg kézzel osztották a jegyeket.

Még a hegyes szakaszon megálltunk egy pihenőhelynél uzsonnázni, majd kiértünk Udine közelében a Pó-síkságra. Közben már jelezték, hogy a Trieszt-Velence autópályán ismét dugó van, úgyhogy kezdtük tervezgetni merre kerülhetjük ki. Közben Udine után észrevettük, hogy keletre az Adriai-tenger felé egy jókora cb (zivatarfelhő) terpeszkedik, amit egy megállási lehetőségnél le is fényképeztünk.

Zivatarfelhő Lyukas felhő

Ezután rátértünk a Trieszt-Velence autópályára és a közölt információknak megfelelően kikerültük a forgalmi dugót.

Kelvin-Helmholz instabilitás Kelvin-Helmholz instabilitás

Hiába kerültük ki a második dugót, újabbat jeleztek az olasz autópálya kezelők a velencei fizetőkapunál. Ennek kikerülésére sajnos már nem volt ötletem, így kb. egy órát ácsorogtunk, mire átjutottunk a kapun. A várakozás közben két jól fejlett zivatarfelhő is kialakult, és mindkettő üllőjén mammák jelentek meg. Végül mindkettő zivatar tőlünk északra vonult el. Áttértünk a Velence-Milánó autópályára, ez már három sávos, és itt már szerencsére nem ütköztünk forgalmi akadályokba, a meglehetősen erős forgalom ellenére sem. Verona után váltottunk a Modena-Brenner-hágó pályára, amit 20-25 km után Affi csomópontjánál hagytunk el, hogy elérjük a Garda-tavat.

Zivatarfelhő Mammás üllő

Innen már nem volt messze a tó, elmentünk a nagyon érdekes, öreg házakból álló San Verolo falucska mellett, majd egy kisebb hegyről végtelennek tűnő szerpentinen kanyarogva értünk be Torri del Benaco településre, majd a tó keleti partján vezető útra. Itt észak felé fordultunk, hogy végre odaérjünk a tó északi végében, Torbole mellett kinézett kempingben. Ahogy haladtunk észak felé egyre nagyobb, karfiolszerű gomolyfelhők nőttek és mielőtt beértünk Torbole-ba el is kezdett esni az eső.

Zivatar előtt

A kempinghez zuhogó esőben érkeztünk, szerencsére még volt 3 szabad hely, amiből kiválasztottuk a legszimpatikusabbat, majd elfoglaltuk. Közben dörgött-villámlott, majd amikor kissé alábbhagyott gyorsan nekiálltunk sátrat állítani. Azt reméltük elvonult a zivatar, de csak félig-meddig végeztünk, mire újra sűrűn kezdett villámlani, a közelben dörögni és az eső is újra ömlött. Beültünk a kocsiba és vártuk, hogy vége legyen. Alábbhagyott a zivatar és végre be tudtuk fejezni a sátorállítást, majd elmentünk vacsorázni. A kempingbe visszafele jövet már közeledett a következő zivatar, ennek megfelelően első fürdésünket a nyaraláson sűrű villámlások és zuhogó eső kíséretében kellett megtennünk.

Meteorológiai és sátorállítási szempontból tehát izgalmas érkezést tudhattunk magunk mögött, csak reméltük, hogy nem ez lesz a jellemző szabadságunk további részében.

Tyndall-jelenség Tyndall-jelenség

Szerző: jannesz
Létrehozás: 2008-07-28

Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

eXTReMe Tracker